Обезвреждане на политическото оръжие "ток"

4406
Обезвреждане на политическото оръжие "ток"
Снимка: БГНЕС

Десет пъти по-висок праг на минималната глоба за ЕРП-тата, които не спазват 31-дневния срок за отчитане на електромерите. Това поиска бившият икономически и енергиен министър и сегашен председател на Комисията по енергетика в парламента Делян Добрев.

Коментар на редактора

Викат представители на ЕРП-тата пред Комисията по енергетика

Относно темата от последните няколко дни, свързана с недоволството на част от гражданите, основно в района на „Енерго Про” ...

От две години насам цената на тока се превърна в политическо оръжие. И е крайно време това да спре, защото така желаните реформи в сектора никога няма да се случат.

Предложението на Добрев е много добро, защото така ще се прекрати практиката някое ЕРП да иска две в едно. И е редно се приеме по-бързо, за да се спре с възможностите за популизъм. Само че има едно НО - "Енерго-про" всъщност не нарушава Наредбата, която определя правилата за отчитането на потреблението на ток. Така че е редно да се види тази Наредба, да се види и дали са нарушени общи условия и най-важното - да се поправят дупките в законодателството, ако има такива.

А че популизмът е готов да се надигне веднага, демонстрира "пощальонът" Драгомир Стойнев. По мое време, казва "енергийният експер", направихме над 2 хил. акта на ЕРП-тата, щяхме и лицензът да им вземем, но дойде политическата криза и не успяхме, внуши той.

Стойнев случайно пропусна две важни подробности за тези постижения. Първо, процедурата за отнемане на лиценза на ЕРП-тата беше открита още в ранната пролет на миналата година. Но лиценз не беше взет, защото нито едно от двете хиляди нарушения не позволява отнемане на лиценз - по закон, който нито една партия не се е засилвала да променя. И това Стойнев добре го знае. Второ, ако лицензът на ЕРП-тата бъде взет, то НЕК трябва да им плаща, за да ползва електропреносната мрежа, тъй като тя е собственост на ЕРП-тата.

Изненадващо високи сметки за ток в цялата страна

Десетки хиляди българи са опарени от свръхвисоки сметки за ток. Най-много се оплакват клиентите на ЕОН във Варна и Русе. Заради натрупв...

Отворената процедура за отнемане на лиценз трябва или да бъде затворена, или да бъде завършена с реално наказание. Иначе това е политически шантаж и е сигурен знак, че и сегашното управление няма да направи нищо от обещаното за енергетиката. А именно - спиране на източването на средства и създаването на устойчива и конкурентна пазарна среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com