Огледало или стъкло - нов материал с различни характеристики

9098

Представете си, че минавате покрай огледало, наблюдавайки в него отражението си. Но внезапно отражението изчезва, материалът става абсолютно прозрачен и огледалото се превръща в прозорец. В тази ситуация няма нищо фантастично – такъв материал вече съществува в реалността. Този материал има уникална структура и позволява филтрирането на лъчите светлина, падащи върху него под строго определен ъгъл.

Това свойство може да се използва в много области – например за провеждане на снимки на слабо осветени обекти.

Жените се оглеждат по осем пъти на ден

Оказва се, че жените се оглеждат по осем пъти на ден, използвайки витрините на магазините, страничните огледала на колите и дори слънче...

В повечето случаи филтрирането на светлина се осъществява според честотата на вълните светлина, според цвета или поляризацията на колебанията на светлинните вълни. Типичен пример за това са разноцветните стъкла, използвани за витражи. Досега не беше осъществявано ъглово филтриране на светлина, базирано на посоката на разпространение на  светлинните вълни. Това обаче беше постигнато от специалистите от Масачузетския технологичен институт.

Учените решили проблема с филтрирането на светлината според посоката с помощта на материал, чиято структура се състои от 84 свръхтънки слоя различни материали, редуващи се със слоеве обикновено стъкло и танталов оксид. Благодарение на това, специалистите постигнали пълно отразяване на светлината от материала, с изключение на поляризираната светлина, падаща под ъгъл на пълна поляризация.

Резултатът е, че полученият материал променя своята прозрачност от огледална повърхност до напълно прозрачно състояние според ъгъла на падане на лъчите светлина.

За съжаление разработката работи максимално ефективно само тогава, когато се намира под вода. В средата на обкръжение от обикновен въздух или газ ефективността намалява поради разликата в коефициентите на пречупване на въздуха и стъклото. В бъдеще обаче този проблем ще бъде решен. Учените планират това да стане, като се заменят крайните слоеве стъкло с многослоен материал, състоящ се от пластове материя, чийто коефициент на пречупване да е съпоставим с този на въздуха.

Създадоха стъкло, което не се чупи

В бъдеще ако изпуснете стъклена чаша или друг предмет от стъкло, подложено на специална обработка, те ще останат цели, независимо от то...

Новият материал ще има много приложения, смятат учените. Чрез него, например, ще могат да се правят снимки на слабоосветени обекти, намиращи се в близост до ярки обекти – например на тъмни планети, разположени до ярки звезди.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com