Оръжейното лоби в САЩ няма да се даде без бой

7816
Оръжейното лоби в САЩ няма да се даде без бой
Снимка: Getty Images / Guliver

В края на миналата седмица трима души загинаха при поредната стрелба в САЩ. 59-годишен мъж започва да стреля в едно от кината в американския град Лафайет, щата Луизиана, уби двама души, рани 9, след което се самоуби. Стрелецът е бил с криминално досие. Въпреки това през февруари 2014 г. той закупува оръжието си легално, съобщава CNN.

По информация на CNN и Huffington Post 59-годишният Джон Хаузър е можел да закупи пистолета, защото не е имал досие за „сериозни престъпления“. Мъжът оабче е имал психологически проблеми, бил е арестуван през 2001 г. заради нарушаване на пробация и е имал редица други „малки“ провинения. Негов приятел казва, че Хаузър започнал „да се променя преди около 10 години“.

Разбраха кой е стрелецът в американския град Лафейет

Властите на американския град Лафейет в щата Луизиана разкриха името на човека, който откри стрелбата в местен киносалон, съобщи телеви...

Коментар на редактора

Оръжейното лоби е САЩ е изключително силно. Неуспешният опит за вкарване на законодателство за ограничаване на разпространението на оръжия в Щатиет се смята за един от най-големите провали на президента Барак Обама. В своите два мандата Обама, макар и да се пребори за по-социална здравна система, не успя да спечели битката за оръжейния контрол.

В последните години показните стрелби в Щатите се увеличават. Новината за масови убийства в киносалон, училище или обществена сграда преминава Океана само ако има повече от двама загинали или поне петима ранени. Това се е превърнало толкова много в ежедневие, че не остава във вниманието на медиите повече от седмица. Защото следващата седмица ще има нова стрелба. Чудя се дали не го приемат вече като природно бедствие – неизбежна последица от опасностите на средата, в която се живее.

Всъщност доста медии в САЩ започват да обръщат все по-голямо внимание на самия проблем с оръжията и на факта, че контролът върху закупуването им е твърде слаб. Оръжейните лобита в Щатите обаче са много много силни. В момента те дори протестират срещу закона в Австралия от 1996 г., който налага сериозни ограничения за закупуването на автоматични и полуавтоматични оръжия.

Що за страна е това? Позорът на Америка

Що за страна е това, в която президентът е де факто безсилен пред едно лоби? След кървавата баня в Чарлстън, Южна Каролина, президентът...

Приемането на подобно законодателство в САЩ ще зависи от следващия президент на страната – дали ще е републиканец като Буш или демократ като Обама. В първия случай въобще не ми се вярва да се засегне тази тема. Във втория – може би Щатите могат да се надяват на ограничаване на контрола на оръжия. Лобитата обаче няма да се дадат без бой.

Автор: Петя Бързилска

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com