Откриха загадъчна структура на дъното на Галилеево море

2787
Откриха загадъчна структура на дъното на Галилеево море

Учените съобщават за интересна находка – загадъчна гигантска скулптура от камъни е била открита на дъното на Галилеево море в Израел. Към момента археолозите нямат точен отговор на въпроса какво било предназначението на необичайното съоръжение. Също така не е уточнена и възрастта на струпването.

Тайнствената структура има формата на конус и се състои от множество базалтови блокове и камъни.

Екосистемите под заплаха: Риби променят поведението си заради лекарства

Рибите стават по-смели и променят поведението си, след като са абсорбирали остатъци от транквилизатори, открити в отпадъчните води и ...

Общото тегло на каменните късове, от които е направено съоръжението, се оценява на около 60 000 тона. Самото то се издига на височина над дъното на океана от 10 метра. Диаметърът му е внушителен – над 70 метра.

Археолозите споделят, че съоръжението доста напомня на пирамидите, използвани за гробници при древните погребения. Дали е създадено с тази цел обаче, все още специалистите не могат да твърдят със сигурност.

Необикновеното струпване от камъни е било забелязано още през 2003 г. по време на изследване на Галилеево море с помощта на сонари. След това учените изпратили под вода водолази, за да проучат отблизо каменния конус, съобщава авторитетното издание International Journal of Nautical Archaeology. Последвалото проучване показало, че „пирамидата“ се състои от базалтови камъни с дължина до 1 метър. Водолазите обаче не успели да намерят доказателства за това, че каменните късове са обработвани от човешка ръка. Така към момента не е ясно дали структурата е направена от хора или е причудливо образувание, създадено от природата.

Учен: 10-метрово цунами може да залее България!

След като днес цунами отново заля Япония, учените предупреждават, че България в никакъв случай не е застрахована от подобно бедствие. Н...

Все пак учените се придържат към теорията, че съоръжението е дело на човешка ръка, тъй като естественият произход на подобно образувание би бил съвсем необичаен.

Според археолога Ицхак Паз от Израелското управление на антиките, възможно е „пирамидата“ да е построена преди около 4000 години.

Точно такава е възрастта и на разположените съвсем наблизо мегалитни съоръжения, коментират специалистите. Едно от тях се намира в Khirbet Beteih – на 30 километра североизточно от странната подводна структура. То представлява три концентрични каменни кръга, най-големият от които е с диаметър от 56 метра.

През третото хилядолетие преди Христа тук е бил разположен голям и добре укрепен град, чието значение е било важно за древността. Предполага се, че структурите са част от него, допълват археолозите.

Австрийска банка иска да строи в защитена местност на морето

Изтича забраната за строителство в защитена местност "Камчийски пясъци", нарочно закрита след съдебно дело през 2006 година по инициа...

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com