Помогнете! Искам да вярвам в здравеопазването

9875
Помогнете! Искам да вярвам в здравеопазването
Снимка: Thinkstock/Guliver

Д-р Нина Байчева, началник на Акушеро-гинекологичното отделение в Тетевенската болница, беше обвинена за причиняване смъртта на бебе от семейството на родилката. Предварителните данни на медицинския одит показват използването на отречени техники при раждането на детето.

Коментар на редактора

Лекарката от Тетевен е имала проблем с общуването

Управителят на болницата в Тетевен д-р Невелина Ганева заяви пред БНР, че д-р Нина Байчева, която беше обвинена използване на забранени...

Е, не ви ли писна? На мен определено ми писна да губя все повече вяра в здравеопазването ни. Писна ми да се сблъксваме с лабилни, макар и натоварени, акушерки, некомпетентни лекари и неизяснени случаи на смърт.

От друга страна обаче и от обществена гледна точка е много добре това, че се разкриват и се говори за подобни случаи като този в Тетевен. Да, ясно е, че не всички лекари се държат така, както д-р Байчева. Лошите и некомпетентните обаче трябва да се бъдат изобличавани. Трябва да знаят, че има два изхода – или се държат по-добре или повишават компетентността си така, че да не се стига до убиване на хора.

Относно аргумента, че с изобличаване на такива случаи се губело вяра в здравната система, въобще не съм съгласна. Предпочитам да се говори за това, да има наказания, да има промяна. Стига сме мълчали. Всеки от нас има роднина, познат или приятел, който е пострадал от некомпетентно отношение на лекарите. Ако всички говорехме малко повече за тях, може би в момента нямаше да има такива проблеми. Лекарската арогантност съществува не само в България, но не трябва да я поощряваме.

Познавам прекрасни лекари, които се отнасят страхотно с пациентите си и изпълват в пълна степен определението за медик. Не всички са като Нина Байчева или Емилия Ковачева. Да, ако здравната система не се подобри към по-добро може и тези прекрасни лекари да бъдат подлудени в един бъдещ момент. Затова трябва да се отнасяме с уважение към тях, но в никакъв случай да не си мълчим, ако има нехуманно отношение, унижение, пренебрежение или негложиране на задълженията. Тези хора отговарят за здравето ни и аз искам да им вярвам.

Съмнителна смърт на 40-дневно бебе от Пазарджик

40-дневно бебе, момиченце, почина в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, въпреки лекарските усилия, предаде кореспондентът на БГНЕС в града. Д...

Автор: Петя Бързилска

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com