Престъпник пред камера - само за сеир

9766
Престъпник пред камера - само за сеир
Снимка: БГНЕС

Не може да се твърди с категоричност, че записаният на охранителна камера крадец на автомобили и човекът в съдебната зала са едно и също лице. Това заяви съдия Иван Коев от Софийския градски съд (СГС), обявявайки решението си да остави без мярка за неотклонение автокрадеца Ярослав Димитров – човекът, който даде повод на премиера Бойко Борисов да се възмути от правосъдието.

Коментар на редактора

Как КЗК да посочи картел за горивата, когато законът липсва?

Съгласно Данъчно-процесуалния кодекс Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) няма право да получава класифицирани данни от НАП и Аге...

Кучетата си лаят, керванът си върви. Съдията не можел да познае от записа обвиняемия, защото той си обръснал брадата и се подстригал, вкупом обявиха всички медии. Ако е истина, повече от срам и позор.

Но тъй като страшно мразя да говоря, само за да чувам гласа си, да караме по същество. Отдавна, ама много отдавна, са създадени компютърни програми за разпознаване на лица. Има например програма, която разчита особености, които е трудно или даже невъзможно да бъдат скрити, независимо от маскировката ти, независимо от прическата и брадата ти — например разстоянието между очите и/или точните ъгли на триъгълника, образуван от ъглите на очите и центъра на устата. Такава програма се използва в Япония – в Токио, който е опасан от охранителни камери. Използва се по американските летища. И няма измъкване, като те хване неумолимото око на техниката.

У нас съдията дрънка как не можел да каже дали този на записа и този пред него били един същ човек. Не му е работа на съдията да го прави – работа е на експертите да използват съответната програма и да кажат. Така, както пръстовите отпечатъци се ползват за доказателство. Просто, ясно, ефективно. И съдията, ще не ще, приема.

Защо у нас обаче не е просто, не е ясно, не е ефективно? Сигурно защото лидерът на най-голямата парламентарна партия и премиер на държавата само повтаря иронично, че съдебната система е независима. Сякаш не зависи хич от Министерския съвет, чийто „водач” е г-н премиерът, да предложи закон, с който случайните видеозаписи и снимки да се приемат за доказателство в съда. Простичко, особено за човека, припознал се като партия и парламентарна група едновременно. Защо тогава не се прави? Сигурно защото предните не са го направили и няма значение, че ти можеш да го направиш. По-удобно е да се припомня какви мръсници са тези преди теб. Знаем добре какви мръсници са - всичките ви знаем. И сегашните, и предишните. А крадците, малки и големи, си шарят на спокойствие.

Дай Боже догодина нито един турист

Касов бон с цифра, поправена на ръка – това е поредната нередност, излязла наяве заради медиите, с която се сблъскват туристите н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com