При земетресение първо си спасяваш живота, не цъкаш в Интернет

5866
При земетресение първо си спасяваш живота, не цъкаш в Интернет
Снимка: Thinkstock

В събота срещу неделя вечерта (22-23 ноември) тревожна новина разтърси интернет – във Варна, Добич и Северна България беше усетено мощно земетресение. Оказа се, че епицентърът на труса е в румънската област Вранча. Точно там, преди 37 години, удря разрушително земетресение – 7,4 по скалата на Рихтер.

Коментар на редактора

Сеизмолози: Разрушително земетресение в България е много по-малко вероятно, отколкото в Румъния

Не можем да кажем, че в момента се е натрупало достатъчно напрежение за регистриране на голямо земетресение. Това каза Емил Ботев ръков...

Винаги, когато има земетресение на българска територия – независимо дали епицентърът е в нашите граници или не, следва тотален парадокс. Какъв е той – ами точно там, където става трусът, в първите пет-десет минути има претоварване на желаещи да влязат в интернет.

Абсолютно убеден съм, че при силен трус – такъв над 5 по Рихтер, първата работа на всеки е по възможност да излезе навън, а не да пише във Facebook, че има земетресение. Толкова ли се видиотихме? Става въпрос за живота ви, хора! Като има природно бедствие е абсурдно да се сетиш първо да кликаш – първо бягаш, криеш се, пазиш се!  В първите десет минути адекватна и точна информация къде и какво точно става почти е невъзможно да се даде. А точно тогава трафикът е най-активен и то от местата, които са засегнати от труса. И това е факт не само за „Варненското земетресение”.

Човешката глупост е невероятна величина. Както казва един от учителите във филма „Свети Винсънт”, който все още върви по българските кина, религията „не знам” е най-бързо разпространяващата се. Поне да се сещаме да си пазим живота, а не от глупост да го загубим, за да цъкнем първи във Facebook-а или да се ровим някоя медия да ни каже, че има земетресение. Нали го усещаме в крайна сметка – някой изрично трябва да ни каже бягай навън ли?!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com