Програмата HADES ще изучава тайнствения живот на дъното на океана

2888
Програмата HADES ще изучава тайнствения живот на дъното на океана

На какво прилича най-дълбокото място в океана? Какви същества живеят там? С какво се хранят? Отговор на тези и много други въпроси може да открият учените, участващи в изследователската програма HADES (Hadal Ecosystem Studies Project), организирана от National Science Foundation, NSF.

В рамките на тази програма ще бъдат проведени серия от посещения с научна цел на петото по дълбочина място на планетата - Kermadec Trench, намиращо се на дъното на Тихия океан, близо до бреговете на Нова Зеландия.

Японски рибари изплашени – бързо нараства броят на уловените гигантски сепии

В последните месеци рибари в Япония уловиха няколко сепии с доста внушителни размери. Ясно е, че са били улавяни и по-големи екземпляри...

Програмата е разчетена за 40 дни. По време на този период автоматичният апарат Nereus ще се спусне на дълбочина повече от 10 км. Апаратът ще достави на дъното 15 автономни изследователски стационарни комплекса, всеки от които оборудван с камери и друго експериментално оборудване. То ще е свързано с два базисни пункта за управление, разположени на повърхността на океана. В станционарните станции ще има такива инструменти, като респирометри, с които се изучават метаболитните процеси, протичащи в организмите в условия на крайно ниски температури и при високо налягане.

Падината Кермадек е едно от най-студените места на планетата, което се дължи на дълбоководни течения, пренасящи студени атарктически води близо до областта на Екватора. Налягането на дълбочина 10 километра е 1055 килограма на квадратен сантиметър, което е 1000 пъти повече от налягането на въздуха на повърхността.

Основна задача на програмата HADES системното изучаване на всевъзможни дълбоководни форми на живот, метаболитните процеси в тях и определяне на източниците на храна.

Паралелно с това обаче ще бъдат провеждани и други изследвания, които би трябвало да хвърлят светлина върху процесите, случващи се в тези не достатъчно изследвани части на земното кълбо.

Мистериозна гигантска медуза изненада учени

Огромният екземпляр бил изхвърлен от океана на плаж на остров Тасмания. Той бил с диаметър от 1,5м, което хвърлило в смут учените. Мес...

„Сега знаем за тези места в океана по-малко, отколкото за повърхността на Луната. Благодарение на съвременните технологии, имаме възможност не просто да „хвърлим едно око“, но да проведем мащабна програма за научно изследване, която да ни донесе сериозни резултати“, коментира Тим Шанк, учен в областта на морската биология.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com