Простете, медиите не са разследващи органи

5917
Простете, медиите не са разследващи органи
Снимка: Thinkstock

Днес в ефира на bTV председателят на Временната комисия за дейността на КТБ Десислава Атанасова призова медиите да са по-активни и да се включат в проверката на кредитополучателите на КТБ и имената посочени от Цветан Василев, свързани с банката. „За всички останали поканете ги, попитайте ги за имената, които са визирани в писмата и във всички останали обръщения на господин Василев и всички останали засегнати страни“, каза Атанасова. На въпрос няма ли да се разбере всички тези свързани фирми тя отговори: „Свързаните фирми са на сайта на Народното събрание, част от доклада. На никой не направи впечатление, че синът на бивш шеф на ДАНС, който е на 20 години, е получил огромен кредит от КТБ. Започнете проверка вие медиите“. Припомняме, че миналата седмица комисията излезе с доклад, в приложението на който има списък с „кухите“ фирми, които са получавали заеми от фалиралата кредитна институция.

Коментар на редактора

Вестниците в Гърция с недостиг на хартия

Ще внесем предложенията си до кредиторите след няколко часа. Това обяви лидерът на по-малкия партньор „Потами” в управляващ...

Много често в ефира на телевизиите депутати, кметове, представители на съдебната система и други призовават за участието на медии в разследвания, които са по принцип работа на прокуратурата. Страхотно е, че има медии и журналисти, които се занимават с разследваща журналистика и изобличават порочни практики. Уважавам „Господари на ефира“, „Частен случай“, „Репортерите“ и Миролюба Бенатова. Не искам да вярвам, че се правят поръчкови репортажи, защото тези журналисти са личности. Те стоят зад имената си в правенето на един репортаж. Да, може някой да ги е насочил къде да започнат да търсят. Вярвам обаче, че се проверяват източници, че се следи за повече от един такъв, че се дава право на отговор. Защото това значи хубава журналистика, която е кът в нашето родно медийно пространство.

Медиите имат обществена функция освен че са нормални компании, които се борят за печалба. Те имат задължението да задават въпроси, да питат, да обръщат внимание към определени важни за обществото проблеми, да изваждат неща на светло. Разследващата журналистика обаче не значи разследващи органи или по-нататък - прокурорски функции. Да, медиите обвиняват и понякога дори раздават присъди. Грешка на системата. В последно време забелязвам обаче, че твърде много се иска от медиите. Не може само те да правят разследвания. И после като ги направят и се разкрие, че някой кмет е крал милиони - какво? Нали прокуратурата трябва да се намеси, нали трябва да започне дело, нали, да се надяваме, съдът трябва да се произнесе справедливо.

Медиите с тяхната обществена функция са една малка част от нещата. Не може една парламентарна комисия да излезе с доклад за „кухи фирми“ и една фалирала банка, а да не се започне голямо търсене на свързаните фирми и лица. Не може Атанасова да моли журналистите да свършат работата на разследващите органи. На какво прилича това?

Вчера един адвокат ми каза: „Не можах да повярвам, наскоро ми се случи съдът да се произнесе справедливо“. Е, това е новина. Съдът си е свършил правилно работата на фона на хилядите грешки в системата.

Как се прави медийно влияние и силата на кредита от КТБ

Сложна структура от „кухи“ фирми и необезпечени кредити е била причината за обявяването в несъстоятелност на Корпоративна т...

Медиите не могат да се справят с всичко, а да не забравяме, че има много зависими такива. Докладът на комисията го доказва. Малко са свободните медии, още по-малко са журналистите с достатъчно опит, ресурси и мотивация да се занимават с разследвания. Няма как да се обхване всичко. И това е прехвърляне на отговорност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com