Прототип на атомна батерия дава обещание за повече енергия

7115
Прототип на атомна батерия дава обещание за повече енергия
Снимка: БГНЕС

Нов прототип, който може да окаже сериозно влияние върху енергетиката, беше създаден от Университета на Мисури в САЩ. Става въпрос за прототип на атомна батерия, който е базиран на вода, съощава Gizmag.

Батерията издържа по-дълго и има по-голяма ефективност, отколкото обикновени генератори. Новата батерия би могла да се използва в автомобили, космически кораби и други приложения, където дълготрайността е от ключово значение.

Захарна батерия може да издържа 10 пъти по-дълго от литиево-йонната

Mоже да изглежда странно съставка, която e част от рецептите за сладкиши и бисквити, да се използва като източник на енергия, но всъщно...

"Бетаволтаиците - технология за батерии, които генерират електричество от радиация, се изследват като източник на енергия от 50-те години", обяснява Джи Куон от Университета на Мисури. "Контролираните ядрени технологии не са задължително опасни. Вече има множество комерсиални приложения на ядрени технологии, сред които са детектори за пожар и знаци за авариен изход в сградите", добавя той.

Учените са обогатили воден разтвор с радиоактивния изотоп стронций-90 и са използвали електрод от титаниев двуокис с наноструктура, който да катализира разграждането на водата до различни съединения на кислорода. В резултат се произвеждат електрони, които се превръщат в електрически ток.

Разработки на атомни батерии вече съществуват, но това е първата подобна батерия, използваща предимствата на радиолизата, за да произвежда електрически ток при по-високи енергийни нива и по-ниска температура, откогато и да е досега. Създателите на технологията посочват, че са постигнали и значително по-голяма ефективност от други методи за производство на енергия при разграждане на вода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com