Разбира се, че бежанците трябва да бъдат разпределени

3128
Разбира се, че бежанците трябва да бъдат разпределени
Снимка: Getty Images/Guliver

Лидерите на страните-членки на ЕС се договориха да разпределят по цялата територия на Европейския съюз местата за бежанците от трети страни, се казва в заключителния документ от извънредната среща на ЕС по проблемите на миграцията.

Коментар на редактора:

ЕС увеличава три пъти средствата за спасителните операции в Средиземно море

На приключилата в четвъртък вечерта извънредна среща на върха за имиграцията и трафика на хора Европейският съюз (ЕС) реши да увеличи...

Бежанският проблем, пред който е изправена Европа е изключително сериозен. И далеч по-далновидна политика е тази, която спомага за нормализиране на ситуацията в проблемните страни, от които идват нелегалните имигранти, отколкото тази, насочена към справянето с вече допуснатата мигрантска вълна.

Това, което крепи, но и едновременно разяжда Европа е отдавна изповядваното й верую, че е полезно богатите да си останат богати, а бедните - бедни. Разбира се, официалната позиция на ЕС е точно обратната. На теория Съюзът прави всичко възможно, за да може по-бедните му членки да просперират и да настигнат по-богатите, а в международен план - по-изоставащите страни да настигнат по-развитите. Но това е само на теория.

На практика досега богатата Европа не желаеше да се нагърби с проблема с нелегалните имигранти. Държави като Италия, Малта, Гърция, България понасяха най-силните удари на миграцията. И бяха оставени да се справят. Сега решението за равномерно разпределение на бежанците е крачка напред. Въпросът е да бъде реализирана ефективно.

В същото време държавите, в които бушуват конфликти, и от които всички тези хора бягат и рискуват живота си, изживяват криза, която ЕС не спомага да бъде решена. Напротив - често дори поддържа.

ЕК обсъжда създаване на центрове за прием на бежанци в Африка

Европейската комисия обсъжда с агенциите на ООН идеята за създаване на центрове за прием на бежанци в Африка. Това съобщи официалният п...

Така че ако Европа иска да реши проблема с нелегалните имигранти, трябва да знае, че решението не се крие на нейна територия. Никой от тези хора не иска да напуска дома си, но е принуден. Западът може да направи много, за да се подобри положението в проблемните райони. Дали иска и смята за изгодно обаче, е друг въпрос.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com