Разбрах защо ненавиждам Хелоуин

27624
Разбрах защо ненавиждам Хелоуин

Отдавна се чудя защо Хелоуин толкова много ме дразни. Защо, когато във въпросната вечер видя по улицата младежи, гримирали се като зомбита, живи-мъртви, живи-ядени и недоядени и тем подобни, ми идва да ги ударя с нещо тежко по главата.

Най-после можах да формулирам по-точен отговор за себе си.

Британците заменят тиквите с репи на Хелоуин

Британците се връщат към старите традиции и ще плашат злите духове е репи вместо с тикви за тазгодишния Хелоуин. Това съобщава AFP. Сп...

Хелоуин не е като Св. Валентин. Не че Св. Валентин е особен празник, но ключовото в него е, че празнува една универсална човешка ценност, може би най-голямата човешка ценност - любовта. Каква универсална човешка ценност се празнува на Хелоуин?

Никаква.

Защото Хелоуин не е празник на ценностите. Той е кух празник. Моден, комерсиален, толкова изкривен, забравил откъде някога е тръгнал, безцелен.

Затова ме дразни - защото е лигав и защото е лишен от смисъл.

Като човек, чийто народ е свикнал със вековни традиции, до една установени с точна и ясна причина, да виждам как нещо набира огромна сила, без на никой да му прави впечатление, че е напълно изпразнено от съдържание, ме изкарва извън нерви.

Хулоуинският астероид може да е мъртва комета

Астероидът 2015 TB145, който в навечерието на Хелоуин ще се сближи до Земята на разстояние, съпоставимо с дистанцията до Луната, почти ...

Логичният въпрос за една държава, за която този празник е чужд, е ЗАЩО? Защо е добре да празнуваме Хелоуин? "Защото е весело" не е отговор. "Веселото" не е смисъл. Напротив - "веселото" е свидетелство за липса на смисъл.

Затова ме дразни Хелоуин - защото има толкова много безмозъчност в неговото празнуване у нас.

А това е плашещо.

В това е и проблемът с Хелоуин партитата по детски градини и училища - възпитаваме у младото поколение толерантност към безсмислието. Учим ги, че щом нещо е весело и модерно, няма значение, че е кухо и не можем да отговорим на въпроса защо е важно. То е приемливо. Учим децата да са повърхностни.

Затова искам да ударя с нещо тежко хора на улицата, тръгнали с безумен грим и дрехи на някое "парти" - защото са престанали да търсят смисъла в нещата, защото техните родители са престанали да го търсят и защото ще приучат и децата си да не го търсят.

Животните във варненския зоопарк получиха Хелоуин пиршество

Обитателите на зоологическата градина във Варна ще получат днес специалн Хелоуин меню. Директорът на атракциона Иванка Стоянова обясни,...

Затова ме дразни Хелоуин - защото болезнено гротескно въплъщава олекването на ценностите и отвикването да си задаваш въпроси.

Нацапотените тийнейджъри, а и хора в по-зряла възраст, които ще видите преоблечени и нацапотени на Хелоуин, нямат представа за древните корени на празника. Нямат представа и за неговата история и обосновка. Защото те не го "празнуват" заради това. Празнуват го просто "защото е весело".

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com