Разбраха защо мъжете живеят по-кратко

5477
Разбраха защо мъжете живеят по-кратко
Снимка: Thinkstock/Guliver

Според статистиката факт е, че жените живеят по-дълго от мъжете. Защо е така – досега нямаше отговор на този въпрос. Учените от университета Упсала вече имат обяснение на този факт.

Според последните изследвания на шведските генетици съществува тясна връзка между Y-хромозомата в кръвта при мъжете, кратката продължителност на живот и повишения риск от летален изход в резлутат от рак на вътрешните органи.

Българските мъже сред най-надарените в Европа

Българските мъже са на 13-то място в Европа по големина на мъжкото достойнство, показва ново изследване, публикувано в германския седми...

Както е известно, мъжете по-често страдат от онкологични заболявания и в резултат на тях - от висока смъртност, припомнят специалистите.

В тази връзка изданието Nature Genetics публикува резултатите от изследване на образци от кръвта на 1600 възрастни мъже. Както се оказва, най-често срещаната генетична промяна е загубата на Y-хромозомата в белите кръвни клетки. Това „събитие“ е тясно свързано с намаляването на продължителността на живота, цитира изследването на специалистите infosmi.net.

Трябва да напомним, че Y-хромозома притежават само мъжете. Гените, които се съдържат в хромозомата, определят пола, имат връзка с производството на сперматозоиди и съдържат известно количество наследствена информация.

Оказва се обаче, че тази хромозома играе основна роля в борбата с онкологичните заболявания и нейното отсъствие повишава риска от появата на такъв здравосолвен проблем.

10 типа мъже според уменията им в кухнята

Всички мъже обичат да готвят, някои повече, други по-малко. Всеки мъж обаче има собствен стил в кухнята, който разкрива части от него...

Това е и обяснението на факта, защо мъжете по-често от жените боледуват от рак в напреднала възраст.

Генетиците вярват, че в бъдеще анализът на мъжката Y-хромозома ще бъде полезен маркер при определянето на риска от онкологични заболявания.

Редактор: Анна Маринова

 

Гладните мъже предпочитат закръглени жени

Учените оповестиха някои интересни резултати от две изследвания, ориентирани към влиянието на глада върху хората. Първото проучване е с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com