Рецепта срещу престъпници - явно само насилие

10787
Рецепта срещу престъпници - явно само насилие
Снимка: Getty Images/Guliver

Групичка от млади момчета, звучно кръстени от медиите „неонацисти”, пребиха зверски възрастен човек пред двете му внучета в Борисовата градина. Причината – човекоподобните решили, че по-голямото дете – момче на 11-тина годинки, било циганче.

Коментар на редактора

Съдът пусна от ареста непълнолетните биячи от автобус 88

Софийският районен съд реши да пусне от ареста двамата непълнолетни, задържани за побоя над ромски момчета и баща им в автобус 88 в сто...

Буквално е обидно да се пише по тези теми през две-три седмици, но лошото никога не спи. Въпросът е, че става нетърпимо и явно трябва да се мине през един от няколко варианта, за да може нещо коренно да се промени.

Вариант 1 – полицията да заработи като хората. Повече от абсурдно е бащата на децата да казва, че МВР не можело да разследва, докато оперираният му и с опасност да изгуби око баща не подадял жалба. Каква жалба бе, идиоти? Ако е такава законовата процедура, да излиза цялото МВР и да поиска промяна на закона, не да се сеща да опъва палатки само като накарат тулупите в униформи да се пенсионират на възраст, която поне малко прилича на пенсионна, а не на младежка. И докато се настоява всеки ден и час за промяна, като има явен случай като поредният в Борисовата градина, следователите да пишат дори жалба-менте ако трябва и да се хващат на работа. Ако иска, МВР ще намери отрепките за нула време – няма начин да не ги е хванала камера, да не са ги видели свидетели. Отделно полицията си знае контингента - това не е като да търсят Осама Бин Ладен.

Отделно в пустата Борисова градина може да се засилят полицейските патрули – преди година-две по парковете на Мадрид имаше случаи на нападения над деца от педофили. Веднага се реагира с повече инсталирани камери и повече полицаи на рискови места и ти да видиш – секнаха тези нападения. Хванаха и неколцина престъпници, съдраха им задниците „цивилизовано”, в съда и сега е по-мирно и кротко.

Вариант 2 – сами да се пазим. В този случай или трябва да се организират доброволчески отряди, или всеки да се оправя поединично. Доброволци у нас трудничко се намират, но не е нечувана практика – например в Драгалевци, след като ги обираха нощ след нощ, хората си направиха отряди да пазят и предупреждават. Принудиха се просто, след като шефът на СДВР се направи на три и половина. И грабителите си поснижиха нивото на наглост.

Двама непълнолетни са задържани за побоя в автобус 88

Две непълнолетни лица са привлечени като обвиняеми и задържани за възникналия инцидент с насилие на 20.06.2015 г. в столичния квартал &...

За пазенето сам вече нещата са далеч по-сложни и зависят твърде много от физически качества – ясно е, че един 60-70 годишен мъж не може да води ръкопашен бой с четирима-петима-шестима 15-25 годишни. Ръкопашният бой е нещо, за което трябва да си подготвен и да поддържаш форма непрекъснато – няма как всеки да е Рамбо или Терминатор. Все пак си има базови понятия, които всеки може да усвои. Първо – да се избягват потенциално опасни места, явно Борисовата градина в София се превръща в такова. Второ – да се внимава, да се анализира всяка ситуация за потенциален конфликт и ако се усети такъв – бягство, преди да е станало сериозно. В случая с бития дядо абсолютно погрешно е било решението му да се оттегля с достойнство – стигне ли се до нападение от превъзхождащ по сила противник, по-добре е да се бяга, колкото се може, да се вика за помощ. Не е лесно непрекъснато да чакаш опасност, хич не е лесно дори, защото ние не сме войници, а обикновени хора, но е въпрос на воля, на характер, на светоусещане да намалим степента си на безгрижна разсеяност. Трето – да се защитаваш. Ако си по-възрастен човек, единственият реалистичен вариант за защита е огнестрелно оръжие. Газовият пистолет е добра опция, защото законът за притежание не е толкова рестриктивен. Ако обаче имаш оръжие, трябва да си наясно, че си го взел не за украса, а за да го използваш. Извадиш ли пистолет, независимо какъв, трябва да си готов да стреляш. Да си психически наясно, че вадиш оръжие, за да стреляш. Очаквай най-доброто, готви се за най-лошото. Най-доброто е нападателят да отстъпи, най-лошото е да нападне и защитаващият се да застреля човек. Но ако става въпрос за твоето здраве, за здравето на децата ти, на внуците ИЛИ за здравето на нападателя, какво избираш?

Вариант 3 – тук има две опции – Терминал 1 или Терминал 2. Това са вариантите, избирайте.

п.п. И понеже виждам веднага коментари на анонимници, оспорващи думите на бащата на децата, който сам в ефира на Нова телевизия посочи, че му искали жалба от пострадалото лице или от роднините, ако лицето ги е официално упълномощило, да бъдат така добри въпросните лица да отидат на сами на ТОЗИ ЛИНК и да чуят какво казва Петър Иванов във видеото между 7:30 и 9:00 минути.

Снимка: Архив

До къде стигна разследването на убийството в Борисовата градина?

Кадри в близък план на момчето, което полицията издирва във връзка с убийството на ученика Георги Игнатов в Борисовата градина, разп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com