Религиозни разяснения на турски - да, провокация е!

10438
Религиозни разяснения на турски  - да, провокация е!

Нова тричасова програма на турски език по новото Радио „Кърджали” предизвика бурна реакция от страна на ВМРО. А вчера (18 август) Съветът за електронни медии (СЕМ) не взе решение дали да се даде лиценз на новото радио.

Коментар на редактора

Не може пък телевизията да е толкова изтъпяла!

17.08.2015. Биг Брадър започна. Отново. Коментар на редактора Направо е невероятно до какво ниво на потъпяване се стига по телевизиит...

Провокация – това заявиха както от ВМРО, така и от членът на СЕМ Мария Стоянова. Точно нейните думи рязко контрастират със спокойния тон на шефа на СЕМ Георги Лозанов, който буквално каза: „И в момента има излъчване на такава програма. Съдържанието е ясно и ще бъде същото, което се излъчва и досега”.

Хайде стига ченгеджийски номера. Точно Радослав Янкулов, срещу когото най-разпознаваемите лица на БНР протестират вече сума време, ще „обединява”. Какво точно е обединил в живота си г-н Янкулов? Ако оставим настрана фолклорните истории за него, дори в Wikipedia – източник, в който всеки може да нанася корекции, е посочено буквално следното: „В края на 80-те (бел. ред. – години на XX век) напуска „Хоризонт” и за кратко е зам.-главен редактор на спортната редакция на БНТ. Не е добре посрещнат в телевизията и скоро напуска”. Чудна работа – защо така в екипите, с които работи, все излизат настроения срещу „Обединителя”?

Да, провокация е да обещаваш на кмета на Кърджали ново радио с турска програма, в която има застъпена религиозна тематика. Да, провокация е решението да тръгва да се взема точно преди началото на изборните кампании. Да, провокация е шефът на БНР, глобяван няколко пъти заради това, че не осигурява покритие на Националното радио на определени места, да се пише обединител. И да, провокация е шефът на СЕМ, който е начело на институцията от вече Бог знае колко години и непрекъснато го играе „компромисна фигура”, да не вижда проблем в турската програма, ами в българската. Уточнявам - идеята за Радио „Кърджали” е да има 6-часова програма. В половината от ефирното време ще се говори на турски, а в останалите три часа – на български. Всички музикални паузи ще бъдат запълнени с турски фолклор. Освен това ще се разискват и писма на слушатели по религиозни теми.

При цялата тази „супер” идея, от СЕМ сами казват – ние нямаме кадри да следим какво точно ще се говори във въпросната програма (думи на Мария Стоянова). А когато основна тема в геополитически аспект е "Ислямска държава", когато основна тема в регионален аспект са периодичните речи на силните хора в турската политика Реджеп Ердоган и Ахмет Давутоглу за възстановяване на Османската империя и това си е тяхна политическа доктрина, тогава най-малкото, което следва да се направи, е да има пълно политическо единодушие при проекти за „малцинствено обединение” в България. Всяка една държава с многовековна история е просъществувала заради един основен фундамент - религията. Има много спорове какво представляват религиите и е факт, че те са нещо различно от вярата, че те са причината за най-големите кръвопролития в човешката история, че противоречивите неща в тях покълват и предизвикват фанатизъм най-лесно сред най-неуките, но ако не е било Покръстването при княз Борис I, България с голяма доза вероятност нямаше да съществува.

И от СЕМ нападнаха Янкулов за Радио "Кърджали" и турската му програма

СЕМ е свикана на 18-ти август, когато всички са в отпуск, за да издаде лиценз за „турско радио”. Целяло е да се даде лиценз...

При „обединенията”, модерната думичка е „интеграция”, винаги има интегрираЩ и интегрираН, като този с „Н” далеч не е доволен от заетата след интеграцията поза. В проекта за Радио „Кърджали” по мое скромно мнение далеч не е ясно кой ще се окаже накрая „Н”. Конституцията ни казва - изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани (чл. 36). Създайте първо условия това право и задължение да е реалност - чрез обмислени и сериозни програми по БНР, г-н Янкулов, а след това се погрижете и за чл. 49, ал. 1 от Закона за радио и телевизия: „Българското национално радио и Българската национална телевизия създават предавания, предназначени за българските граждани, за които българският език не е майчин, включително и на техния език”. Конституцията е над закона – простичко и ясно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com