Революционен медицински метод прави трансплантациите излишни

8680
Революционен медицински метод прави трансплантациите излишни
Снимка: Getty Images / Guliver

Учени са разработили нов метод, който да замени донорството на органи и трансплантациите. Оказва се, че наранени или заболели органи ще могат да бъдат лекувани чрез инжекция с кръвни клетки, пише Business Standart.

Става дума за клетки от епитела – вътрешен слой на стените на кръвоносните съдове. Въпросните клетки са мощни биологични машини, които предизивикват възстановяването на органите, като освобождават специфични молекули.

Жена спаси трима тежко болни

42-годишна жена от Сливен, изпаднала в мозъчна смърт вследствие на тежък мозъчен кръвоизлив, стана донор на трима души, нуждаещи се от ...

Работейки върху тези клетки, учените всъщност са открили стотици познати до момента гени, за които обаче никога не се е предполагало, че са свързани с епителните клетки. Специалистите са установили също така, че органите сами определят структурата и функцията на собствените си кръвоносни съдове, включително и молекулите, които отделят.

Веднъж инжектирани, клетките от епитела работят заедно със самите органи за лечението и възстановяването на функциите. Така може да се регенерира капацитетът на даден орган, обяснява завеждащият изследванията проф. Шанин Рафий, специалист по генетика и съпредседател на медицинския колеж  Ansary Stem Cell Institute.

По време на работата си учените са изследвали ефекта при различни състояния на органите – от здраво и стабилно до такова след травма и нараняване. Те са развили технология, чрез която са получили „чисти епителни клетки за много кратко време”, казва д-р Дениъл Нолън, друг от изследователите. Така са разбрали, че клетките притежават специфични тъканни гени с уникален фактор за растеж и възможност за регулиране на метаболизма.

„Тези клетки са всетранни. Могат да бъдат трансплантирани в различни тъкани, да бъдат „образовани” от самата тъкан и да придобият характеристиките на епителните клетки на съдовете в конкретния орган”, коментира д-р Сина Рабани от Weill Cornell Medical College.

Възможно ли е да се трансплантира глава?

Присаждането на глава е почти фантастично за днешната медицина. Само от гледна точка на техниката: необходимо е да се съединят милиони ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com