САЩ да не се обаждат по ромската интеграция у нас

7104
САЩ да не се обаждат по ромската интеграция у нас
Снимка: Gettyimages

Само преди два дни лидерът на НФСБ Валери Симеонов направи скандално изказване в парламента, с което отново насочи вниманието към проблема с интеграцията на ромите в българското общество. Срещу Симеонов веднага застанаха ДПС, Българският хелзинкски комитет, че дори и САЩ в лицето на американското посолство у нас.

Коментар на редактора

ДПС пак увърта и не дава конкретни решения за интеграцията на ромите

Не само за българските роми – когато усетим, че има заплаха за базови демократични ценности, когато има такива ксенофобски изказв...

Симеонов попресоли манджата, но силните му думи успяха да фиксират вниманието на обществото върху сериозен проблем. Защото проблемът с ромите е проблем за развитието на България – тяхното умишлено маргинализиране от държавата и от водещи партии като ДПС позволява на избори да се опазва статуковото с контролиран вот. Това трябва ясно да бъде казано и многократно повтаряно – ако трябва и с думи, подобни на тези на Симеонов, защото явно проблемът ще си тлее и няма да бъде дори дискутиран, камо ли решен, ако ще говорим с маниера на Лютви Местан – с измислени за българския език думички като „екзактност”, които само приспиват слушащите.

Интеграция на ромите трябва да има. И тя трябва да е на база права и задължения, не само права. Политиката спрямо ромското малцинство – да се говори и настоява само за права, без да се обелва и дума за задължения, доведе нещата дотук. Политика, прокарвана и прокламирана от ДПС – партия, която получи статут след като Конституционният съд при гласуването изкара равен брой гласове „за” и „против” регистрирането ѝ.

Колкото до казионните подскоци на Българския хелзинкски комитет и на такива като „най-великата демокрация”, само ще припомним едно – не у нас има протести, защото полицията е застреляла няколко души от различен етнос. Поуки от САЩ, където е почти изтребено до крак коренното население на континента и официално натикано в резервати, няма какво да слушаме. Криворазбрано равенство означава само разделение, изгодно точно за големи сили, които да си играят игрите. Така че – гледайте си американската работа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com