Сензационно генетично откритие може да пренапише историята на човечеството

12429
Сензационно генетично откритие може да пренапише историята на човечеството

Генетичен тест, състоял се в САЩ, може би ще стане причина за преразглеждане на историята на човечеството. При провеждането му учените направили изненадващо откритие – те попаднали на Y-хромозома, която е почти два пъти по-стара от най-древните представители на съвременния човешки вид. Това съобщава New Scientist, базирайки се на изследване, публикувано в American Journal of Human Genetics.

Носител на уникалната хромозома бил неотдавна починалият афроамериканец Алберт Пери, живял в Южна Каролина. Преди няколко години една от роднините му предала негови образци за ДНК изследване на компанията Family Tree DNA.

Българската ДНК е на 7800 години

Носим ДНК на 7800 години. Това показва последното проучване на Националната генетична лаборатория. Българинът бил смесица от местно нас...

Известно е, че всички мъже наследяват Y-хромозома по мъжка линия, като общият за всички тях прародител – „генетичният Адам“, е живял преди 60-140 000 години.

Единствено Y-хромозомата при Пери се оказала уникална. Тя изобщо не се вписала в общото генетично дърво – за нея не се намерили нито предци, нито потомци.

Майкъл Хамър от университета в Аризона разбрал за случая и започнал да търси във всички известни бази от данни. Усилията му обаче довели до обезкуражаващ резултат – Пери не бил потомък на „генетичния Адам“. Неговата Y-хромозома била на около 338 000 години. Шокиращото е, че най-известните древни останки на човек от съвременния вид се отнасят към значително по-скорошен период – отпреди 195 000 години.

В хода на продължилите след това изследвания Хамър и неговите колеги успели да открият родственици на Y-хромозомата на Пери в една от африканските бази от данни. Сходни хромозоми били открити при 11 мъже, живеещи в отдалечено селце в Камерун.

Космосът само за милионери ли е?

Знае се, че НАСА в последно време свива космическите програми, финансирани от държавния бюджет, или ги дава на частни компании, пише me...

По мнението на учените казусът „Пери“ означава, че в зората на своята история хората от съвременния вид са се кръстосвали с друга, неизвестна популация хора, която след това почти напълно е изчезнала.

Изследователите смятат, че е необходимо да бъдат проведени нови генетични изследвания на хората, живеещи на юг от Сахара. Възможно е специалистите да се натъкнат на нови генетични находки, които да направят историята на човечеството още по-объркана.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com