Соросоиди и рубладжии да млъкнат за военната техника на САЩ

31440
Соросоиди и рубладжии да млъкнат за военната техника на САЩ
Снимка: Getty Images / Guliver

В България ще бъде разположено военно оборудване и техника заради кризата в Украйна. Тази информация е обект на обществено и медийно внимание от вече почти две седмици и предизвиква редица реакции.

Коментар на редактора

Интернет обидите станаха окови на свободата

Вече официално има прецедент – новинарски сайт в Естония беше осъден на глоба от 300 евро от Европейския съд по правата на човека...

Тъй като в случая говорим за политика, обясненията на политиците хвърчат в рамките или на краен популизъм, или на пълно мълчание. Когато обаче става въпрос за военна дейност, едно общество има право на отговори и простотиите от сорта на „соросоиди” и „рубладжии” не ги дават. Защото на всеки исторически аргумент, изтъкнат от едните, може аламинут да се противопостави друг, от страната на другите.

Пълно безумие е някой да си мисли, че с 250 танка САЩ ще атакува Русия. Да не говорим, че когато за последно погледнах картата на региона, България още нямаше обща граница с Руската федерация. Това се отнася както за „рубладжиите”, така и за „соросоидите” – за да ни анексира Русия, както се разпени сутринта Евгени Михайлов, първо трябва да анексира и цяла Румъния. А танк все още не съм чул да минава през море – единственото общо между нас и Русия като природна даденост е Черно море.

Въпросите са много – например кой е органът, който трябва да одобри евентуалното разполагане на американски танкове в България? Парламентът е последна инстанция за международни договори, но досега военният министър не спира да повтаря как още от 2006 година имало споразумение за тази техника. Какво е това споразумение – в рамките на членството ни в НАТО ли, някакъв договор ли? Излезе ли ясен отговор, ще е ясно и кой носи отговорност. Отговор обаче няма.

Трябва да е кристално ясно – като член на НАТО ние имаме определени ангажименти. Имаме обаче и определени права. И в случаи, в които изпълняваме някой ангажимент, управляващите да бъдат така любезни кристално ясно да посочват защо го изпълняваме и какво ни задължава. Иначе се появява почвата за конспирации. Така че – какво е споразумението за военната техника за САЩ и дали то има силата на договор, който трябва да се одобри от парламента, а не просто от правителството или дори от отделно министерство? Просто е – но в България единственото просто нещо на практика е простотията.

Комплексарите не трябва да помирисват пагон

Feeling да ни развържат ръцете. Ако хванеш повечко тен, гориш. Искаме работа, ток, газификация! Ще ги имате, товарете ги на вагоните. В...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com