Стига с университетите на килограм!

5381
Стига с университетите на килограм!
Снимка: Getty Images / Guliver

През учебната 2016-2017 г. Казанлък ще има ВУЗ. Това каза преди дни зам.-министърът на образованието проф. Костадин Костадинов. Кметът на града Галина Стоянова, заяви, че има всички предпоставки това да се случи и Казанлък да има ВУЗ.

Коментар на редактора:

Местата в университетите с 11 000 повече от зрелостниците

58 745 са 12-класниците в този випуск, съобщиха от министерството на образованието. Приемът на първокурсници в университетите миналат...

Бакиите в т.нар. "образователна реформа" няма да бъдат оправени докато не започнат да се осъзнават и приемат явните и прости реалности. Като например демографската.

За всеки нормален човек е ясно, че след като университетите у нас взеха да стават повече от студентите, има само едно крайно просто и логично решение - закриване. ЗАКРИВАНЕ, а не ОТКРИВАНЕ!

В министерството малоумни ли са? Или просто алчни?

Собствените им статистики показват, че тазгодишните зрелостници са 58 745. Приемът на първокурсници в университетите миналата година бе около 70 000 и ако тази година бройката се запази, местата във ВУЗ-овете ще са с около 11 000 повече от абитуриентите!

Значи, не просто всичкото куцо, кьораво и сакато може да стане студент, ами местата са и повече от кандидатите!

Танев: Университетите са много, а качеството е под въпрос

Университетите в България са прекалено много, но качеството, което предлагат, е под въпрос, смята министърът на образованието Тодор Тан...

Та правете нови университети! Много важно, че нито един университет не може да си запълни бройките и след трето класиране. Много важно, че нивото е толкова потресаващо ниско, че хора, които не просто не могат да пишат, те не могат да мислят, стават студенти. Много важно, че до завършване избутват пълни глупаци, неграмотници и некомпетентни амеби. Много важно, че на пазара на труда се вливат орди от ходещи дипломи, които и представа си нямат какво са завършили и какво се предполага да знаят.

Важно е ВУЗ-ове да има. По 3 на глава от населението! По 5 във всеки град!

Ма нямало хора... То няма и деца, та се налага в малки училища в един час да се преподава на 3 класа, всеки с по 3-4 ученици, но никой не се сеща да закрие нефункционалните изнемогващи училища и да прекрати това мъчение. Както никой не се сеща да закрие 300-та излишни университета в България.

Демографската криза е отблъскваща и страшна реалност, но е факт. Ако от образователното министерство не се съобразят с този факт, ще продължи изтичането на едни пари, които иначе биха помогнали на системата да стане по-адекватна и ефективна.

Затова спрете да откривате университети на килограм. Ще си останат празни.

Субсидията за ВУЗ-овете ще зависи от качеството на обучението

Министерският съвет прие промени в постановлението за определяне на субсидията за издръжка на обучението в държавните висши училища в...

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com