Създават електронни устройства, които се саморазграждат

3670
Създават електронни устройства, които се саморазграждат
Снимка: Getty Images/Guliver

Когато става дума за битова електроника, всички бихме искали тя да е здрава, надеждна и дълговечна. Понякога обаче, в специални ситуации, би било по-добре устройствата, след като изпълнят своите функции, просто да изчезнат, без да оставят следа.

Подобни разграждащи се в околната среда устройства биха имали огромно приложение в областта на медицината, военната област и други сфери.

WhatsApp с рекордните 64 милиарда съобщения за ден

Популярната платформа за текстови съобщения WhatsApp обяви рекордното постижение от 20 милиарда изпратени и 44 милиарда получени съобще...

В тази насока работят учени от университета Айова. Те вече са разработили нови материали, способни да изчезнат безследно по външна команда.

Групата изследователи експериментират със сложни „суровини“, които представляват смес от материали, притежаващи свойството биодеградация – разграждане от различни видове микроорганизми. Едновременно с това те използват и такива, отличаващи се с ярко изразени свойства на временна деградация – самостоятелно разграждащи се с течение на времето. Комбинацията от подобни материали с различни добавки, сред които и такива с биологичен произход, води до получаването на основа, на базата на която да бъде създадено бъдещо „изчезващо“ електронно устройство.

Интересна е възможността такъв тип устройства да изчезват след строго определен период от време или с помощта на външно въздействие, например чрез пусков механизъм.

Основният проблем, който трябва да преодолеят учените, се състои в това разработваният материал да притежава редица специфични физически, химични и електрически свойства, за да може да се използва в електронните устройства. За целта специалистите са взели решение да обърнат внимание на някои полимерни материали, които ще предоставят нови възможности.

Учим с Coursera и на Android

Вече можем да учим с Coursera и чрез мобилно приложение за притежаваната от Google платформа Android.  Преди малко повече от три ...

Ако се питате за какво може да се прилагат подобни устройства, учените посочват някои примери.

Сред тях – кредитна карта, която изчезва попадайки в чужди ръце, носители за запис на конфиденциална информация, които се самоунищожават при неоторизиран достъп, и т.н.

За да демонстрират своите успехи, специалистите показаха примитивно устройство с транзистор и светодиод, което започва да се разпада при попадането на вода върху него.

Редактор: Анна Маринова

Първите безпилотни автомобили вече са на пазара

Докато повечето големи компании всеоще тестват безпилотните си автомобили, френската Induct вече продава автоматизирани превозни средст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com