"Телескоп-муха" ще търси астероиди, които могат да разрушат Земята

2108
"Телескоп-муха" ще търси астероиди, които могат да разрушат Земята
Снимка: Thinkstock

Европейската космическа агенция (ESA) разработва телескоп, с който да може да засича и наблюдава астероиди, които са потенциално опасни за Земята и могат да ударят планетата ни, съобщават от ESA.

Технологията, която се прилага в проекта, е изключително интересна. Телескопът ще има „око”, което ще бъде конструирано на основата на очите при мухите. Този орган при мухите може да обхване движение в много широк спектър. Това ще позволи да се наблюдава много по-голяма част от Космоса.

Археолози откриха най-стария в света напълно запазен телескоп

Учените днес имат на разположение модерни и свръхмощни телескопи, с които могат да наблюдават нощното небе и да правят всевъзможни откр...

Целта на новия телескоп е да идентифицира потенциални „кандидати” за Апокалипсис на Земята – такъв, какъвто например беше екранизиран от Холивуд във филмите „Армагедон” и „Смъртоносно влияние” (Deep Impact).

Според учените за ефективно наблюдение на Космоса е необходима система от телескопи, но технологията на устройството на ESA позволява този момент да бъде прескочен. Защото технологията „муха” не залага на високата резолюция т.е. на чиста картина, а на ниска резолюция и по-добра възможност да се регистрира движение. Точно това е ключово за засичане на обект. Резолюцията на „телескопа-муха” е колкото на еднометров телескоп и покрива хоризонт от около 13 пъти по-голям от диаметъра на Луната. С тези параметри телескопът не може да каже какъв точно би бил курсът на потенциално опасен астероид, но е достатъчно, че се се регистрира движение и вече с друг вид телескоп може да се направи детайло наблюдение.

Телескопът е разработен от консорциум, воден от италианската компания CGS, а стартът на проекта струва под 1 млн. евро. Изграждането на функциониращ прототип обаче ще е на стойност 10 млн. евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com