Телескопът "Хъбъл" вече може да вижда по-надалеч

6215
Телескопът "Хъбъл" вече може да вижда по-надалеч

Учени от САЩ и Италия са представили метод, който позволява на телескопа "Хъбъл" да измерва до десет пъти по-големи разстояния от тези, които мери сега, съобщи на сайта си НАСА, предаде БТА.

Далечните космически разстояния се измерват с помощта на метода паралакс. Той се основава на това, че като се знае разстоянието между две точки и ъгълът на изместване на посоката на обекта, може да се определи разстоянието до него.

Ученици разработиха софтуер за наблюдение на звезди, впечатлиха екипа на Хъбъл

Десетокласниците от Математическата гимназия в Русе Симеон Стефанов и Михаил Станев са създали софтуер, който помага за наблюденията на...

Учените са предложили специална конфигурация за ориентиране на телескопа на орбита, която позволява значително да се подобри точността на измерването.

Досега специалистите с помощта на "Хъбъл" измерваха разстояние до неколкостотин светлинни години. Вече се появи възможност това да се прави до няколко десетки хиляди светлинни години.

Астрономите са използвали новия метод за изчисление на разстоянието до цифеидите - клас пулсиращи променливи звезди - в съзвездието Колесничар.

Космическият телескоп "Хъбъл" е съвместен проект на НАСА и Европейската космическа агенция. Той се управлява от Центъра за космически полети "Годард" в щата Мериленд.

НАСА подготвя изстрелването на "Дракон", въпреки проблемите с компютъра на МКС

Повредата в резервния компютър, разположен на външната повърхност на Международната космическа станция /МКС/, няма да промени плановете...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com