Трябва да си спомним колко красива е България

8135
Трябва да си спомним колко красива е България
Снимка: Actualno.com

Преди дни министърът на туризма Николина Ангелкова представи кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм в България. Финансирането за нея е осигурено от Оперативна програма "Региони в растеж", а в нейния фокус ще бъдат 50-те малко известни туристически обекта.

Коментар на редактора

България е непозната туристическа атракция за българите

61% от българите са готови да пътуват и почиват в страната, но нямат информация къде и как да организират свободното си време. Това съо...

Ангелкова доказва каква чудовищна простотия вършеха всички досегашни правителства с нежеланието си да обособят отделно министерство на туризма. Туризмът винаги беше бонус към други задължения, пришивка, на която при достатъчно време, беше добре евентуално да се обръща внимание.

Сега обаче, с отделен министър на туризма, и то поне по заявеното досега, приятно изненадващо деен и разумен, се вижда колко много неща може и трябва да се направят. Особено в България - държава, чийто туристически потенциал е огромен.

Права е Ангелкова, че по света се случват всякакви неща и българският туризъм не трябва да се фокусира само върху чуждите туристи.

Защото вътрешното "потребление" също е от ключово значение.

Българите могат да дадат осезаем тласък на родния туризъм. Има сякаш някакво упоение, приспало много хора у нас, което им пречи да осъзнаят, че в България има невероятни места. Мнозина се зомбират по чуждото и повтарят мантрата, че видиш ли, по-хубаво от Гърция и Турция няма. А всъщност има. Древни камънаци си имаме и ние, както и летен и зимен туризъм, планини и впечатляващо културно-историческо наследство. Вярно, търпим много критика по отношение на обслужването, цените и инфраструктурата, но като потенциал не отстъпваме изобщо на Гърция и Турция.

Разработваме съвместни туристически проекти с Турция

Представители на големи турски туроператори и турагенти ще посетят България за работна бизнес среща с наши фирми, на която ще стартира ...

В България има хора, които всяка година почиват в чужбина, а не са стъпвали в магичните Родопи, в Жеравна и останалите умопомрачителни архитектурни резервати, които те отвеждат в друго време, не са виждали българските крепости, тракийските светилища... Те дори не знаят какви места има в България.

Именно до тях трябва да достигне кампанията на министерството на туризма. Знайните и незнайни туристически дестинации у нас трябва да добият по-голяма вътрешна популярност, защото това би стимулирало сериозно сектора.

Да, българинът не се къпе в пари и не може да си позволи да почива често, дълго и скъпо, но повярвайте, един ден със семейството в Копривщица, Пловдив, Велико Търново или Белоградчик не струва много. А пълни душата.

Много хора са забравили или изобщо не са се убедили колко красива е България. Толкова, че като застанеш на "Орлово око" над Ягодина и пред теб се прострат Родопите, нещо те хваща за гърлото и ти напомня, че тая страна трябва да я има и заслужава да й помогнеш да бъде такава, каквато може и каквато я искаме.

Автор: Десислава Любомирова

Даваме 5, 5 млн. лв. за реклама на туризма

Бюджетът на Национална програмата за реклама за 2015 г. е около 5, 5 млн. лв. от държавния бюджет. Това заяви на брифинг след заседан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com