Uber - един от примерите, когато държавата е излишна

11978
Uber - един от примерите, когато държавата е излишна
Снимка: Getty Images/Guliver

„Забранява се всяко действие или бездействие при осъществяване на стопанска дейност, което е в противоречие с добросъвестната търговска практика и уврежда или може да увреди интересите на конкурентите”. Това гласи чл. 29 от Закона за защита на конкуренцията, на чиято база Върховният административен съд (ВАС) глоби със 100 хил. лева Uber и на практика спря дейността на платформата за споделено пътуване на българска територия.

Коментар на редактора

Синтактичният разбор за Райна Княгиня - Друг Път, Смешковци

Само мелодията е на „Кой уши байрака“, песента не е превеждана и пята на турски език. Всъщност става въпрос за турска любов...

Uber е уникален случай, който определено поставя много сериозно въпроса има ли смисъл от държавата ни в този ѝ вид. Не че само Uber го поставя този въпрос, но конкретно те сега са на фокус.

Услугата е много хвалена от ползващите я, като скорошно тайно проучване на „Активни потребители“ показа, че Uber се котира най-добре от всички таксиметрови компании в София. Излиза, че без да спазва буквата на закона в България, Uber спазва основните му – морал и етика. И това се доказва не само от едно проучване, ами и от куп дискусии по социалните мрежи, от личен опит дори – да си спомним само този текст на един от колумнистите на Actualno.com. А когато има морал и етика, от бирници и бюрократи нужда няма.

В България твърде много сектори, случaи, хора и каквото се сетите се опират на закона, когато НЕ искат да се сещат дори за морал и етика. Затова лично аз си пожелавам повече „Uber”-и да се случват навсякъде в обществото ни. Току виж точно такива примери ни подсетят да не правим нещата така, че да не започват от морала и етиката. Тогава няма и да ни е срам от държавата ни. Защото сега мен поне определено ме е много срам. Дано след случая с Uber лицензираните таксиметрови компании да възприемат поне някои от практиките на забранената платформа, които допадат на клиентите – например тази, че клиентът винаги има право!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com