Учени изследват реакциите на човешкото тяло на Луната

3614
Учени изследват реакциите на човешкото тяло на Луната
Снимка: Thinkstock

Учени и медици от Русия започ­наха пър­вия в света експе­римент по изу­ча­ва­нето на физио­логи­че­с­ките ефекти при пре­би­ва­ва­нето на човека на повърх­но­стта на небесно тяло с понижена гравитация.

Про­веж­да­нето на експе­римен­тите ще поз­воли да се про­учат реакциите на човеш­кия орга­низъм при усло­вия, в които ще се наложи на кос­мо­нав­тите да рабо­тят на Луната.

Тази нощ ще станем свидетели на суперлуние

Жителите на Земята ще могат да наблюдават през нощта на 11 срещу 12 юли гигантска, много ярка Луна или т. нар. суперлуние. Информацията...

В изслед­ва­ни­ята участват 12 мъже доб­ро­волци. Те са под­ложени на 3-​седмичен лежащ режим под раз­лични ъгли на разпо­ложе­ние на тялото относно хори­зон­тал­ната ос. Учени и медици от няколко руски изсле­до­ва­тел­ски инсти­тута ще кон­тро­ли­рат и оце­ня­ват функци­о­нал­ното състо­я­ние на доб­ро­волците като използ­ват най-​съвременни методи за диагно­стика и научна апаратура.

Глав­ната цел на експе­римен­тите ще бъде изу­ча­ва­нето на реакци­ите на сърдечно-​дихателната система и на опорно-​двигателния апа­рат на човека при моде­ли­рано понижа­ване на силата на теже­стта. Именно при такива усло­вия ще живеят и рабо­тят кос­мо­нав­тите на Луната, предаде КРОСС.

Пър­вата серия експе­рименти се състои от 20 изслед­ва­ния. Пла­ни­рани са общо 5 научни опита, раз­че­тени за няколко години напред.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com