Учените: Медитацията спасява от грип и простуда

13775
Учените: Медитацията спасява от грип и простуда

Учените най-сетне откриха интересна подробност, свързана със здравето, която йогите и будистите от стотици години перфектно знаят. Най-сетне беше научно доказано, че медитацията засилва имунитета и помага на практикуващите я хора да се защитават успешно от настинки и грип.

Специалистите поясняват, че редовното медитиране може да направи абсолютно ненужно приемането на витамини и медикаменти срещу разпространените през есенно-зимния период вирусни инфекции.

Медитацията е враг на самотата

Възрастните, които се чувстват самотни, са изложени на по-голям риск от здравни проблеми като сърдечно-съдови заболявания, Алцхаймер...

Това било доказано чрез специално изследване, проведено от група специалисти от университета Уисконсин-Медисън. Те наблюдавали две групи от възрастни доброволци, които в продължение на осем седмици медитирали или изпълнявали умерено интензивни упражнения. Равносметката показала, че те страдат много по-рядко от простуди и вирусни заболявания, отколкото трета група от хората, които не се занимавали с нито една от двете дейности. Предишно изследване на същите учени пък показало, че медитацията подобрява настроението, снижава нивото на стрес и подобрява работата на имунната система.

В новото изследване участие взели около 150 души, разделени на три групи. Първата група била фокусирана основно върху медитирането, практикувайки техниката редовно в продължение на осем седмици. През същия период от време доброволците от втората група трябвало редовно да правят упражнения и да тичат. Нито с медитация, нито със спорт се занимавали включените в третата група участници в проучването. Самото то било проведено от септември до май – период, през който честотата на простудните заболявания и грип рязко нараства. Участниците в изследването били следени за такива симптоми като хрема, запушен нос, кашляне, кихане и болки в гърлото.

Проучването показало, че заради вирус или простуда медитиращите са пропуснали със 76% по-малко работни дни от септември до май, в сравнение с хората от третата група, непрактикуващи нито спорт, нито медитативни практики.

„Тичащите“ доброволци също се оказали по-здрави от „неправещите“ нищо , тъй като пропуснали с 48% по-малко работни дни от третата група. Установено било още, че медитиращите и спортуващите, които все пак се разболели от грип или настинка, се справили много по-лесно и по-бързо със заболяването отколкото останалите. Например – ако при хората от третата група болестта продължавала осем дни, то при тези от първата и втората минавала само за пет дни. Затова, ако искате да сте по-здрави и да пиете по-малко лекарства, захващайте се с медитация и спорт, съветват учените.

Ген предсказва часа на смъртта

Американски учени са открили ген, по който може да се предвиди в колко часа ще настъпи смъртта на човек, съобщи Daily Mail, цитиран от ...

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com