Ултраскоростен асансьор ще лети със 72 км/ч

4884
Ултраскоростен асансьор ще лети със 72 км/ч

Истински скоростни „чудовища“ създават представители на компанията Hitachi в новострояща се сграда в Китай. Става дума за ултраскоростни асансьори, които ще возят посетителите, обитателите и работещите в новия небостъргач на Финансовия център CTF в Гуанчжоу. Това ще бъдат два от общо 95-те асансьора в сградата, като за тяхното конструиране ще се използват най-нови материали и технологии.

Благодарение на това, асансьорите ще могат да развиват скорост от 1200 метра в минута, спазвайки при това всички норми и изисквания за комфорт и безопасност.

Асансьор ще "познава" искаме ли да се качим в него

Изследователи на Microsoft са създали асансьор, който ще изчислява вероятността човек да се качи в него, пише Washington Post. Това щ...

При строежите на високи сгради винаги се взима предвид каква е максималната височина, на която може да достигат асансьорите и каква е максималната скорост, която може да развиват. Инженерите се стремят да избягват продължителното пътуване между етажите и да намалят до минимум досадното чакане да пристигне асансьорът. По този причина всички небостъргачи са оборудвани с голям брой асансьори . Някои от тях се движат непрекъснато до най-горните етажи. Други обаче се издигат само до определени височини, откъдето хората трябва да се прехвърлят на друг асансьор.

Когато бъде завършена през 2016 г., сградата на CTF ще се превърне в най-високата в Гуанчжоу. Там ще се разполагат множество офиси, хотелски и жилищни помещения. Височината на 111-етажната постройка трябва да е 530 метра, а още 5 етажа ще са разположени под земята. 28 от общо 95 асансьора в сградата ще бъдат стандартни, оборудвани с двуетажна кабина. 13 други ще бъдат високоскоростни, а 52 асансьора ще се движат с ниска и средна скорост, обслужвайки различни части на небостъргача.

Двата рекордьора по скорост ще се издигат без да се налага прекъсване от най-ниските етажи до най-горните на височина 440 метра само за 43 секунди, като при това скоростта ще достига 72 километра в час.

Разбира се, тази чудовищна за един асансьор скорост ще е причина пасажерите да изпитват достатъчно остри усещания.

Модерна тоалетна в асансьорна шахта

Ако си мислите, че това е поредното откачено архитектурно решение в къщата на някой много богат и много известен... лъжете се. Това е е...

Скоростта на движение ще се регулира от сложна електро-механична система, а аварийната спирачна система ще използва високотемпературни композитни материали, които могат да издържат на всякакво налягане при неочаквани ситуации.  Едновременно с това за намаляване вибрациите при движението с висока скорост ще бъдат използвани специални направляващи релси. Система за автоматично изравняване на налягането ще „спасява“ пътуващите в асансьора от неприятния ефект на заглъхване на ушите.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com