Установиха на каква възраст мозъкът започва да влошава дейността си

6157
Установиха на каква възраст мозъкът започва да влошава дейността си
Снимка: Thinkstock

 

Ако си мислите, че на 25 години мозъкът ви е в перфектно състояние, учените ще ви разочароват. Едно от последните проучвания на американски изследователи показва, че някои от функциите на този изключително важен човешки орган започват да затихват именно след тази възраст.

НЗОК не дава пари за важно лечение у нас, защото лечението се провеждало ... в България

Когато стане въпрос за здравеопазване и НЗОК, една от първите асоциации е „абсурд”. Поредният такъв е, че Здравната каса да...

Според изследването, при хората, навършили 24 години, когнитивно-моторните функции на мозъка постепенно се влошават.

Данните от проучването са публикувани в статия в научното списание PLoS ONE.

В проведеното изследване участие взели 3305 души на възраст от 16 до 44 години. Всички те трябвало да играят една от най-известните компютърни игри в света на геймърите - StarCraft 2. Докато доброволците извършвали тази дейност, учените проследявали реакциите и способността им да реагират при изпълняването на множество задачи едновременно.

След извършване на подробен анализ на данните от изследването било установено, че при хората, навършили 24 години, когнитивно-моторните мозъчни функции все повече и повече се влошват.

Създадоха 3D модел на мисловните процеси в мозъка

Учените отделят все повече и повече внимание за изучаването на най-мощния и ефективен биологичен „компютър“ – човешки...

Едновременно с това обаче, паметта, която също прогресивно започва да се влошава, може да бъде съхранена.

Това е възможно да стане с помощта на такива процеси, като четене и писане. Чрез тези дейности може да се направи профилактика и на развитието на деменция в по-напреднала възраст, коментират учените.

Установено е, че хората, които активно се занимават с четене и с писане с напредването на годините забавят влошаването на менталните способности с 32% в сравнение с тези, които не четат книги и не пишат. Така се съхраняват мислителните функции и способността да се запаметява нова информация, допълват специалистите.

Учените стигнали до тези изводи след провеждането на изследване, обхващащо 294 доброволци на различна възраст. Те трябвало да отговарят на въпроси от тестове, позволяващи оценяване състоянието на тяхната памет и способности за мислене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com