В Млечния път може да има стотици хиляди развити извънземни цивилизации

25398
В Млечния път може да има стотици хиляди развити извънземни цивилизации

От години всички чакаме най-сетне да се свържем с извънземна цивилизация. Това обаче все не се случва. Или поне широката общественост няма данни за подобна комуникация. Сега, след последните пресмятания на учените относно броя на потенциалните развити цивилизации в Космоса, надеждите за такъв контакт остават живи.

Според специалисти от университета Калифорния в Бъркли в нашата звездна система е възможно да съществуват стотици хиляди цивилизации, достатъчно развити, за да могат учените „да ги чуят“ чрез специални средства. До този извод те достигнали, след като провели експеримент с  помощта на радиотелескопа в Грийн Банк в Западна Вирджиния за търсене на радио сигнали с изкуствен произход.

Що е то суперземя и не е ли тя мини-Нептун?

Уви, в Слънчевата система няма „суперземи”, пише megavselena.com. И това е проблем – нашите представи за тях страдат ...

За периода от февруари до април 2011 г. учените под ръководството на Андрю Симиън използвали 100-метровия телескоп, за да „преслушат“ специално подбрани 86 звезди, близо до които, по данните на телескопа „Kepler“, се намират планети, подобни на Земята. Наблюденията били проведени на честоти 1,1-1,9 гигахерца, които тук, на нашата планета, се ползват за мобилните комуникации и телевизията. Основавайки се на получените данни, учените опитали да изолират сигнали с висока интензивност в достатъчно тясна лента от честоти – не повече от 5 херца, каквито не могат да бъдат получени по изкуствен път.

„Не попаднахме на сигнали на извънземни, но успяхме да използваме набор от статистически данни, за да може за пръв път да установим количеството съществуващи извънземни цивилизации, които са способни да предават на тези честоти“, отбелязва Андрю Симиън.

Според изчисленията на учените, на милион звезди в нашата галактика се пада по една цивилизация, която е дотолкова развита, че изпращаните от нея сигнали да могат да бъдат уловени от земните жители. Отчитайки, че в Млечния път има около 200-400 милиарда звезди, това означава, че в звездната ни система може да съществуват стотици хиляди такива цивилизации.

Учените отбелязват, че достигнатото ниво на чувствителност по време на експеримента позволява улавяне на радиосигнал от извънземна цивилизация, само ако той е бил изпратен умишлено към нашата планета. В близко бъдеще, с помощта на радиотелескопа SKA, учените ще могат да улавят и случайни сигнали на извънземни от космическото пространство.

Годна за живот планета – само на 13 светлинни години от нас

Близка до Слънчевата система планета, подобна на Земята и годна за живот, може да се намира образно казано „зад ъгъла“ &nda...

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com