В търсене на готиното голите туристи не проявиха нужния респект

17034
В търсене на готиното голите туристи не проявиха нужния респект

Международна новина, която едва-едва стигна пределите на нашето медийно пространство, е тази за група туристи от няколко западни държави, които се събличат голи при изкачване на планината Кинабалу в Източна Малайзия. Планината е между силно заснежените Хималаи от една страна и Вилхелмина в Джая от друга и е известна сред катерачите от цял свят. Преди няколко дни стана известно, че някои от туристите са арестувани в обвинение за непрестойно поведение и сквернословие.

След силното земетресение на 5 юни в най-източната провинция на Малайзия - Сабах, малазийските власти обвиняват туристите. Тан Шри Джоузеф Пайрин, зам.-главен министър на Сабах, смята, че земетресението е било причинено от туристите, съобщава "Инидипендънт". Хората в провинцията също са убедени, че действията на туристите са разгневили духа на планината.

Българите в Малайзия избегнаха смъртната присъда

Двама българи в Малайзия избегнаха смъртната присъда за наркотрафик. Апелативният съд страната е смекчил обвиненията срещу Иван Костов...

Коментар на редактора

Няма значение дали хората в Малайзия вярват или не в духа на планината, нито каква религия изповядват (най-разпространен е ислямът). Абсолютно глупаво е хора, които са отишли в друга страна, да не се съобразяват с нейните привички. Четох коментар във в. "Гардиън" на малазийка, която живее във Великобритания и обяснява, че Малайзия е в преход, опитва да се да бъде модерна, но все още зачита традициите. Според дамата туристите е трябвало да зачитат това.

Всяка страна има традиции, въпросът е, че в страни като САЩ и Канада, традициите са малко по-млади. Тук не става дума само за незачитане на традициите, а за непристойно поведение и пълна липса на респект към държавата, в която са. Вероятно на хората им се е сторило много яко да се попекат голи и снимат сред красотата на малазийските планини. Разбира се, дамите и господата са се снимали, за да увековечат действията си в социалните мрежи. Невероятната нужда от внимание на хората от съвременното общество прави така, че всичко останало остава на заден план, т.е. традиции, респект към културата и факта, че на някой минаващ няма да му е приятно да види голия ти задник.

Трябва да отбележим обаче, че момичетата в групата не са се съблекли напълно, а само мъжете са били напълно голи. Всички обаче след случката не са се извинили за станало. Според коментара, който четох в "Гардиън", това е основният проблем. Малазийците били спокойни и отворени към света хора, но най-много са се обидили от това, че отсрещната страна не е смятала, че е направила нещо лошо.

250 хил. души са евакуираните след наводненията в Малайзия

Броят на евакуираните, заради големите наводнения в Малайзия, достигна 250 хиляди души, предаде ТАСС. В момента най-опасна е ситуацият...

Разбира се и аз ще се чувствам изключително обидена, ако някой тръгне да се снима гол на фона на Рилския манастир или на Перперикон. Туристите можеха да направят нещо умно и да проверят преди това какво могат и не могат да правят на една планина, смятана за свещена в страна, в която основната религия е по-скоро консервативна. Но не са го направили и сега е логично да изтърпят някакво наказание или поне глоба.

Автор: Петя Бързилска 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com