Вулканът Йелоустоун се пробужда, носи катаклизми

25039
Вулканът Йелоустоун се пробужда, носи катаклизми

На територията на парка Йелоустоун в САЩ започва да се „събужда" едноименният вулкан Йелоустоун - най-мощният от съществуващите вулкани на планетата. Вулканът се събужда на всеки 600 хиляди години, а от последното му изригване са изминали 640 хиляди години.

Започвайки от 28 март там са фиксирани 25 подземни труса, последният от които стана на 30 март със сила 4,5 бала. Размерите на вулкана смайват - 4 хиляди квадратни километра, а това е 20 пъти повече от един Вашингтон с всичките му предградия. Ако вулканът изригне, то в радиус на 1000 километра няма да остане нищо живо, а цялата територия на Северна Америка ще остане под 15-сантиметров слой пепел. Животните масово напускат територията на парка, но учените успокояват хората, че уж предвижването им е свързано с миграцията в търсене на места с повече храна... Но животните по-скоро приличат на спасяващи се от наближаващ катаклизъм. Температурата на водата в езерата на парка започва рязко да се вдига, което е признак за доближаване на разтопена магма.

В Благоевград ще бъдат изградени два парка

В Благоевград ще бъдат изградени два парка по проект за зелена и достъпна градска среда, съобщи Агенция Фокус. В края на 2013 година в...

Ако вулканът изригне, то това може да доведе до смяна на климата и редица други изменения на цялата земя. Учените смятат, че по сила на изригване вулкан Йелоустоун може да се сравни само с катаклизмите, станали на Земята на зората на живота на планетата.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com