За негативизма и народопсихологията или как се различаваме от британците

12539
За негативизма и народопсихологията или как се различаваме от британците
Снимка: Getty Images/Guliver

"Трябва ли Обединеното кралство да остане член на Европейския съюз или да напусне Европейския съюз"? Това е въпросът, който ще бъде зададен на британците на планирания референдум в страната. На обещания от премиера Дейвид Камерън вот Великобритания ще трябва да реши дали иска да остане в ЕС или ще го напусне.

Самият въпрос определено буди интерес на фона на скорошния референдум в Гърция, на който гражданите на южната ни съседка трябваше да отговорят с „да“ и „не“ за приемането на спасителната програма на международните кредитори. Благодарение на това цяла Европа научи гръцката дума за „не“ или OXI. Над 61% от гласоподавателите дадоха своя глас против спасителната програма на кредиторите и поставените от тях условия. Същевременно в България заедно с местните избори на 25 октомври ще се проведе и референдум, на който ще решим въпроса за електронното гласуване. Конкретно той е зададен по този начин: "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите", като изисква отговор с „да“ и „не“.

Расте подкрепата за оставането на Великобритания в ЕС

Броят на британците, които биха подкрепили оставането в Европейския съюз на планирания референдум, се е увеличил, след като правителст...

Питането към британците, макар и не крайно необичайно, изглежда странно. Така вместо хората да изразят позицията си с просто „да“ и „не“ на въпроса „Трябва ли Обединеното кралство да остане член на ЕС?", сега те ще трябва да кажат друго, а именно „..трябва да остане страна членка на Европейския съюз“ или „трябва да напусне Европейския съюз“.

Според някои сега това ще доведе до превес на тези, които биха гласували против. Хората не обичали да бъдат негативни и било по-вероятно да кажат „да“ на въпроса, зададен по първия начин, смятат привържениците на излизането от Общността. А промяната на въпроса се налагала, защото поставен по предишния начин, той бил в полза на групата „за“ оставането. Както разбрахме, защото хората не обичали да бъдат негативни и щели да кажат "да" нека останем".

И тук на преден план излиза разликата в народопсихологията на нашите балкански народи и тези в Западна Европа. Хората по принцип не били склонни да гласуват негативно. Ама сериозно ли? Вижте в Гърция....някой там заради едното „не“ гласуваха с oxi. Гърците обичат да казват „не“, както и българите. Сега ми е чудно дали заради едното „не“ няма и ние да гласуваме против електронното гласуване. Негативизмът е черта на българския характер. Като се замисля, не ми е трудно да повярвам, че това би било обективна причина за гласуване.

Какво казват майките в България на своите малки отрочета - „Няма мама, няма“. Ами ние сме свикнали да нямаме и затова с пълна сила обича,е да крещим не, няма. А вижте във Великобритания – там, за смятат, че хората не обичали да бъдат негативни. Е, ако това не е народопсихология. За излизане от ЕС какво ли бихме гласували....но сигурно ще зависи от въпроса...

Великобритания може да се изправи пред недостиг на дизел

Има опасност британските дизелови колонки „да пресъхнат“, заради нарастващата зависимост на Кралството от чуждестранно гори...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com