За тарикатите цигани и тарикатите българи

23405
За тарикатите цигани и тарикатите българи

Неприятната истина е, че настояването законът да се спазва и да важи за всички е всъщност само постановка. Всъщност повечето недоволни българи, протестиращи срещу циганите и техните своеволия, всъщност имат предвид, че искат законът да важи само за определени случаи и хора - т.е. избирателно.

Това признание не е популярно, но то кога ли обективността е била популярна.

Валери Симеонов: Не е наш проблемът къде ще живеят ромите като им бутнат къщата

"До петък ще дадем пресконференция, на която ще разберете какво решение сме взели. Днес ще искаме среща с Бойко Борисов, защото в ГЕРБ ...

Да вземем например непреклонното настояване незаконните цигански бараки, къщи и постройки да бъдат съборени. Защото не са узаконени, нямат документи за собственост, разрешение за ползване, уреден статут на земята и т.н. Това е абсолютно коректно искане от гледна точка на закона. Когато нещо е построено незаконно, една вършеща работата си държава е длъжна да го събори.

Защо така обаче някак си забравяме, че не само циганите строят разни неща незаконно? И ако всичко трябва да се бута наред, например половината и повече балкони в България трябва също да бъдат съборени. Защото, изобщо да не се лъжем, една огромна част от блоковото население на страната си остъклява, затваря и преустройва тераси и общи части без абсолютно никакво разрешение от общината, въпреки че то се изисква по закон.

Последствия обаче няма. Вие да сте чули за акции за събаряне на незаконни балкони? Напротив - в настоящия проект за масово саниране на жилищата се реши, че държавата ще си затвори очите за нерегламентираните преустройства, ще ги санира, ще им сменя дограмите и така нататък.

Защо незаконната барака да е по-незаконна от незаконния балкон, направен на стая/кухня/баня/килер? За незаконните хотели по морето изобщо да не говорим.

Явно беззаконието има цвят. Или има степени - леко незаконно, по-незаконно, най-незаконно...

По-малко от 10% от премахнатите от ДНСК незаконни строежи са в ромски махали

Само 38 от общо над 400 незаконни строежа, премахнати от ДНСК от началото на тази година, са в ромски махали. Това показва статистика н...

Друг пример. Циганите не плащати ток и вода. Вярно. И абсолютно правилно е настояването да престанат да живеят на чужд гръб. Щом ползват нещо - ще си го плащат. Иначе просто няма да го ползват. Ако са нарушители, правораздавателните органи трябва да им търсят отговорност и да налагат съответните наказания.

Да, при българите проблемът с тока и водата го няма. Те, както е нормално, са длъжни да плащат. Какво обаче се прави с хилядите шушумиги българи, които живеят на чужд гръб, топлейки се през зимата безплатно? Защото във всеки блок има по няколко тарикати, които заявяват уж нулево потребление, а ползват парно? Те не отварят на инкасаторите, не плащат нищо, а техните сметки се разпределят сред останалите. Да, "Топлофикация" е продънена каца, но прави ли това българинът тарикат, който се топли на аванта, защото съседите му му плащат сметките, различен от циганина тарикат, който има ток на аванта?

Някой ще каже, ама колко са нередовните платци на парно, колко са циганите?

Значи отново беззаконието има степени? По-малобройно беззаконие, по-многобройно беззаконие?

А в нормалните държави беззаконието няма нюанси. То е просто беззаконие. Терасата, бараката и палатът се третират еднакво, щом са извън закона. Защото само при истинско равенство може да се надяваме на прогрес. Докато има двоен аршин, само имитираме дейност.

Ромите с бутнатите в Гърмен къщи спят на открито, задават се нови протести

На палатка, с огън за отопление - така прекараха тази нощ циганите, чиито къщи бяха бутнати в ромската махала "Кремиковци" в Гърмен. Пр...

Философията "незаконното чуждо е лошо, незаконното мое - не чак толкова", е пагубна за всяка държава, която се стреми към социален просперитет и етнически мир.

И когато настояваме проблемите да се решават, нека хубаво мислим пред кого настояваме. Държавните органи, за които плащаме от джоба си, са длъжни да прилагат закона. Съответно, те са тези, които носят отговорност за беззаконието.

Наша задача пък е да спазваме и да изискваме спазване на закона. По принцип. А не избирателно. Защото избирателният закон е никакъв закон.

Автор: Десислава Любомирова

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com