Защо нямаме спомени от най-ранното си детство?

4551
Защо нямаме спомени от най-ранното си детство?
Снимка: БГНЕС

Спомняте ли си детството до 3-годишна възраст? Отговорът почти винаги е отрицателен. Учените вече имат обяснение защо нямаме спомени за тази най-крехка възраст от нашия живот.

Причината да забравяме най-ранните си години се крие в неврогенезата, а по-конкретно – в спецификата на образуване на нервни клетки в различните възрасти.

По време на процеса неврогенеза в нашия мозък се образуват нови клетки. При това спомените се изтриват, а на тяхно място се появяват нови, смятат учените. Според специалисти, това е защитна реакция на организма срещу „претоварване“ с информация. Невроните активно се образуват в детството. След това тяхното образуване се забавя, като при възрастните хора това забавяне вече е много силно.

За да докажат тази теория, учените провели експеримент с опитни мишки. В него участвали възрастни гризачи и съвсем млади екземпляри на около 17 дни. Всички мишки били поставени в клетка, през чийто под било пускано слабо електричество. Така, с течение на времето, при възрастните мишки започнала да се наблюдава паника, когато отново били поставяни в клетка. Тревожността се наблюдавала дори месец след експеримента. Младите екземпляри обаче не проявили никакви признаци на паника. Така учените установили, че малките мишки са забравили за неприятните усещания, изпитани от тях в първите дни от живота им.

10 неща, които трудно се преживяваха през 90-те

Животът през 90-те се различаваше по толкова много неща, че сякаш малко сме го позабравили. Да си припомним някои от най-емблематичните...

Проведен бил още един подобен опит, който демонстрирал същите резултати.

Образуването на нови неврони не просто подобрява паметта и способностите за обучение, но и помага старата информация да бъде забравена, поясняват изследователите.

Трябва да отбележим, че процесът неврогенеза беше доказан сравнително наскоро. Преди това се смяташе, че нервната система не е способна да се регенерира. Първоначално се смяташе, че обновяването на нервната система може да става само при някои птици, но после стана ясно, че това е възможно при бозайниците и при хората.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com