Държавата иска да ни затрие

8733
Държавата иска да ни затрие
Снимка: БГНЕС

Докато реформата на министъра на здравеопазването Петър Москов остава неясна както за пациенти, така и за специалисти, е трудно да се заяви със сигурност дали тя е вредна или не. Когато обаче има действия от представители на здравни институции, които очевидно са в ущърб на живота и здравето, човек сериозно започва да си задава въпроса каква е целта на действията на здравните институции.

В рамките на една седмица станаха известни два случая, които ясно говорят, че Министерство на здравеопазването и подчинените му звена не мислят. Само ни остава да се надяваме, че не е нарочно, макар че това няма никакво значение.

Кой всъщност е новият шеф на Фонда за лечение на деца?

Изненадващо бързо, за разлика от предишни случаи, беше назначен нов директор на Фонда за лечение на деца в чужбина. Неговото име е проф...

2-годишната Бориса Янкова от Варна е с муковисцидоза, претърпяла е 5 операции и е доведена до това състояние поради отказа на Фонда за лечение на деца да се лекува в чужбина с мотив „няма убедителна причина за допълнителна диагностика и лечение", съобщи bTV. Родината ѝ не може да ѝ осигури адекватно лечение и освен, че детето често е поставено на границата между живота и смъртта, родителите ѝ плащат от 600 до 2000 лв. всеки месец, за да я спасят. НЗОК не поема разходите по лечението. Продължителността на живота на пациенти, живеещи в Европа с тази диагноза, е два пъти по-голяма в сравнение у нас, където болните рядко достигат пълнолетие.

Същия ден новоизбраният шеф на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ, наистина не по конкретния случай, но явно в коментар за подобни случаи, заявява: „Ако едно лечение може да бъде проведено в България, е по-добре да бъде проведено в България".

Пилософ демонстрира явна лоялност към Москов и дори си позволява да осъди лекарските протести. Същият този човек има за задача да развие ваксинопрофилактиката у нас – държавата с най-много ваксини в Европа, поставяни от най-ранна възраст и където няма отчитане на странични реакции, нито пък обезщетение за тях.

Нов фрапиращ случай е този с отнемането на лиценза на клиника по интегративна онкология, където е спасен живота на пациенти, „отписани“ от останалите онкодиспансери. В същото време смъртността от онкологични заболявания у нас се е повишила с 30%, а клиники по интегративан онкология има в редица европейски държави като Германия и Белгия.

На опашката за направления и бездушие

В здравеопазването се въртят много пари и интереси, едни са се наместили в доходоносните ниши, други искат да ги избутат оттам. Затова...

Същевременно в страната ни бяха вкарани безпроблемно и незаконно хиляди ваксини и приложени на бебета и малки деца с одобрението на министъра на здравеопазването.

Всички чиновници твърдят, че спазват Закона и че е за наше добро. Статистиката за заболяеваемостта и смъртността обаче каза друго. Но явно, някой няма сметка хората да се лекуват и оцеляват. Политиците ни с по-сериозни заболявания се лекуват извън граница, а не при родните ни специалисти... макар и с лиценз.

Няма как да не си помислиш, че държавата иска да ни затрие...

Автор: Евгения Гигова

Комунизмът във ваксинирането в България

На 29 март се проведе пресконференция на тема Национална програма за оптимизиране на ваксинопрофилактиката в страната. Целта остана не...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com