Държавата на главния олигарх и обслужващата съдебна система

13584
Държавата на главния олигарх и обслужващата съдебна система
Снимка: БГНЕС

Когато позицията на главен олигарх се освободи, винаги се появява нов кандидат и иска да заема това място. Това заяви по време на вчерашната конференция "Банките и бизнесът" главният изпълнителен директор на “УниКредит Булбанк”, Левон Хампарцумян. "Тази позиция трупа власт без отговорност“, добави той.

"Хора от старите служби се настаниха в новия политически елит, бизнеса и медиите още в началото на прехода... Кадри на Държавна сигурност заеха ключови позиции в банковия сектор и участваха активно в ранната приватизация. Те отгледаха свои ученици, така че проблемът нямаше как да изчезне с напредъка на времето. След 26 години на преход влиянието им е все още силно“. Това пише в книгата „След стената“ бившият министър на финансите Симеон Дянков, коментирайки прехода в България и причините за бавния напредък на нашата страна.

Нели Куцкова: Президентът да назначи независима комисия за проверка на "Яневагейт"

Преди няколко години, когато Владимира Янева беше избрана за председател на СГС (Софийския градски съд), имаше и друг кандидат – ...

Коментар на редактора

На фона на скандала "Яневгейт" с изтеклите записи на разговори между съдиите Румяна Ченалова и Владимира Янева, които разкриват зависимости между съда, прокуратурата и изпълнителната власт, главният изпълнителен директор на най-голямата банка в България говори за „главния олигарх“ - вероятно асоциация с главния прокурор. Той прави това на конференция в препълнена зала с банкери и представители на бизнеса. И Хампарцумян много добре знае, че това не е новина за никой от тях... и нас.... на всеки достатъчно голям бизнес се е налагало да се сблъсква със „силните на деня“ и знае как работи правосъдието.

Но наистина в каква държава живеем, когато изказване от този род на подобно публично събиране има ефекта на коментар при раздумка на по чашка, т.е. никакъв?! И няма никакво значение дали Хампарцумян е от тези или онези... явно знае, че може да си говори, но нищо няма да се случи.

А, да, шефът на най-голямата банка се оплака и от липсващата съдебна система и заяви, че тя "директно заплашва правата на собственост". "Съдии взимат решения с парадоксално чувство, които меко казано са парадоксални", коментира Хампарцумян.

ВСС уволни Ченалова, почна дисциплинарно производство срещу Янева

Скандалната съдийка Румяна Ченалова, която е разследвана заради случаите "Белведере" и "Дискотека Соло", беше уволнена от Висшия съдебе...

И какво, че бизнесът явно иска работеща правосъдна система. След изтичането на записите по „Яневгейт“ коментарът на премиерът беше „две каки си говорят“ - нищо, че Румяна Ченалова беше съдия от Софийския градски съд, а Владимира Янева беше председател на този съд. Това не са лелки от кварталния магазин, но в публичната позиция на министър-председателя на България записите се нуждаят от този коментар... Желание да омаловажаваме и забравим колкото се може по-бързо.

Същевременно бивш финансов министър и бивш вицепремиер открито говори за тайните служби, удобно наместили се властта. Няма значение той какви зависимости има, явно в момента не се притеснява да си изложи вижданията в книга. На представянето й присъстваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, бившият вицепремиер от правителството на Орешарски Зинаида Златанова и текущият президент Росен Плевнелиев – т.е. баш политически елит. В книгата не се говори само за България, а и за прехода в другите посткомунистически страни. Сравнението с тях обаче никак не е в наша полза.

Междувременно съпредседателят на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев заяви, че промените в Конституцията, касаещи реформата на съдебната система, ще бъдат минимални и доста окастрени. "Балансите изначално са неблагоприятни. Във всички групи, включително и в нашата, има страхове и/или зависимости, когато става дума за темата за прокуратурата. Страховете надделяват. Страхът е от злоупотреба от страна на прокуратурата. Другият страх е, че нивата на корупцията в съдебната система са пряко свързани с медиите. Т.е. ако не страхът, че ще тръгнат по петите ти прокурори, то страхът, че ще тръгнат по петите ти журналисти, е твърде реалистичен. А това е сериозна спирачка", призна Кънев.

Да, всички забелязахме медийната атака срещу Кънев от неща, които не би трябвало да се наричат медии. Тук не става въобще дума за атака от журналисти. Просто кандидат-главният олигарх се развихря, за да запази статуквото такова, каквото едни "тайни" структури желаят.

По скандала "Янева": Борисов не можел да обръща внимание на две каки, които си говорят*

"Не мога да обръщам внимание на две каки, които са се събрали и си говорят". Това заяви публично премиерът Бойко Борисов за аферата с и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com