Еврофондовете - много усвояваме, малко правим

7469
Еврофондовете - много усвояваме, малко правим
Снимка: БГНЕС

Над пет пъти повече създадени нови работни места – такива, каквито не са съществували преди реализацията на нов проект и два пъти повече ремонтирани като километри пътища. Това е горчивото заключение за ефективността на усвояване на евросредства през първия програмен период (2007 – 2013) в България спрямо Румъния.

Коментар на редактора

Борците за родината не умират, тя ще остане единна

"Sehitler olmez, vatan bolunmez". Това скандираха турски фенове по време на минутата мълчание на футболния мач между Турция и Гърция сп...

Статистиката е не на кого да е, а на дирекция „Регионална политика“ на Европейската комисия. И на всичкото отгоре ние сме усвоили 15% повече европари от румънците.

Какво излиза – хем взимаме повече, хем правим по-малко? Единственото логично обяснение е, че краденето е повече от като за световно. Такава ниска ефективност няма как другояче да бъде обяснена – защото и на КТБ отчетите преди големия провал си бяха екстра. Оказа се само, че тези, дето писали числата, малко не уцелили графите. В ЕК обаче не са ангажирани с нашенските икономико-политически кръгове и уцелват графите – повече усвоявате, по-малко правите, ни казва Брюксел в числа.

Като добавим факта, че дори в периода на сериозни глобални икономически проблеми, т.е. от 2009 година насам, преките чуждестранни инвестиции по данни на БНБ като обем са два пъти над идващото от еврофондовете, но пада тупане в гърдите само за европейското финансиране, то става болезнено ясно какво правят кабинетите "Бойко 1" и "Бойко 2" плюс този на Орешарски, който много добре си го знаехме какъв спукан балон е – едно голямо НИЩО!

За да бъдем напълно справедливи, държавата все пак прави нещо – тя развива държавно задвижваната икономика, която е под личен политически контрол. Личи си по един много точен показател - потребителското доверие, което още си седи на сериозен минус. Както обаче сме се уверили много отдавна, частният бизнес е истинският двигател както на икономиката, така и на повишаването на жизнения стандарт. Не го ли схване Борисов, няма да видим добро занапред. А той е вече в тези години, в които нови неща много трудно се схващат.

Еврогащите на Бате Бойко се изхлузват

Заради атентатите в Париж Европа ще започне да инвестира по-усилено в отбранителния сектор и това може да намали еврофондовете. Това оп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com