Г-н Кънев, прошка не е все така да сте "двайсетина души" в парламента

5091
Г-н Кънев, прошка не е все така да сте "двайсетина души" в парламента
Снимка: БГНЕС

ДСБ няма да излиза от Реформаторския блок. Това реши Националното събрание на партията вчера (13 март).

Коментар на редактора

Разочарованието от ДСБ нараства лавинообразно. И не може да е другояче, когато прочетеш речта на лидера на партията Радан Кънев от същото това събрание. Ето няколко цитата от нея:

"Когато се създаде, Реформаторският блок си постави четири цели за изчистване на обществото:

- Промяна в медийната среда

- Прекратяване на партийните назначения в администрацията

- Въвеждане на честност и отчетност в обществените поръчки, в харченето на парите на най-бедния европейски данъкоплатец

- Преди всичко друго - радикална реформа на съдебната система и прокуратурата по румънски образец, за да може правосъдието да изчисти останалите обществени системи.

Къде сме днес?

В медийната среда властва Гьобелсова пропаганда срещу всеки, който заговори за промяна. Пропаганда, поддържана от външни сили, от вътрешна мафия, но и от парите на данъкоплатеца, с които властта - без да провежда дори обществена поръчка - си купува комфорт. И нашите представители във властта - съжалявам да го кажа - не правят изключение от тази практика.

В администрацията проникването на управляващата партия е достигнало нива, непознати дори в годините на късния комунистически режим. Партиите, начело с доминиращата партия ГЕРБ и основния и партньор ДПС, са се превърнали в бюра по труда, в листи на чакащите служба, в утъпкан път към лесен живот на гърба на данъкоплатците. Тунеядците изблъскват с лакти читавите хора, социалистически антиподбор превръща администрацията в бреме за обществото, вместо слуга на гражданите.

В обществените поръчки се настани и утвърди невиждан картел, престъпен синдикат на шепа фирми, обслужващи партийни апарати и жълти медии с парите на жертвите си - на малцината, които успяват да произвеждат и да плащат данъците си с честен труд.

В правосъдието, същият престъпен синдикат успя да наложи волята си над почти всички политически партии, да ги накара да изменят на думата и подписа си, да пренебрегнат волята на избирателите си и да се обединят в огромно мнозинство срещу гражданите на собствената си държава.

Не, приятели. За една година във властта, Реформаторският блок не успя да постигне целите си."

И още:

"Трябва да се обърна за миг назад. Не за да затъвам в анализ на грешки, които вече не можем да поправим, а за да Ви поискам прошка. Искам прошка преди всичко за гаранциите, които не осигурих, когато вложих целия ресурс на ДСБ в Реформаторския блок и в управленската коалиция - гаранциите, че нашето усилие ще отговори на нашите ценности и на очакванията на нашите избиратели. Стореното е сторено, то не може да се поправи. А и ако се върна три години назад, вероятно - с днешния опит - бих взел същите решения."

Депутатите направо да ни стимулират другоално

По-добре поощрение и стимулиране, отколкото глоба. Това се чу рано сутринта (12 март) от устата на доста депутати, които явно са забрав...

"Днес трябва да вземем три решения - едно незначително, едно маловажно и едно изключително съществено. Маловажното е дали ще останем част от Реформаторския блок. Защото днешната коалиционна формула на Блока и днешният му модел на работа дават отговор само на един въпрос - на въпроса за работните места на двайсетина души, на банките на парламента. Реформаторският блок се оказа успешна формула за осигуряване на тези двайсетина работни места, и може би на още двеста работни места по страната. Но в този си вид не дава отговор на въпроса за над двеста хиляди безработни, които не могат да си намерят работа в България, за още поне двеста хиляди, които не търсят работа - обезкуражени от липсата на шансове или напротив - успокоени от възможността да виснат на социалните системи без да полагат усилия. За два милиона, намерили препитание извън границите на страната, голяма част от тях оставили тук семейства, дом и близки, а други - прекъснали трайно връзките с родината, създали семейства и отгледали децата си без да познават България.”

При целият този анализ, ето и решението, което предложи Радан Кънев:

"Дали трябва ние - ДСБ - да го напуснем? Ще цитирам премиера Дейвид Камерън по повод британския референдум за излизане от Европейския съюз: "Това, че една организация е фрустрираща, не значи, че трябва да я напуснем". Ще добавя - значи, че трябва да я променим".

Съжалявам, г-н Кънев. След всички тези цитати моят коментар може да е само един - със стари к*рви нов бардак не се прави. Ако Вие не сте го осъзнали досега, наистина пропилявате възможността да сте реформатор. Защото не може да се дават шансове за поправка до безкрай. Да, за истински реформи трябва истинска власт, която Вие сега нямате. Но за да я имате някога, трябва да работите в тази посока - с малки, бавни стъпки, както работи например човек, който се е оперирал и се възстановява. Оперираният няма да се възстанови веднага, ще му трябва много време, но никога няма да се възстанови, ако не върви непрестанно в правилната посока. Вървенето с констатацията "двайсетина души, които си имат работни места в парламента" без радикална стъпка към промяна веднага не е вървене към реформа и по-добър живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com