Ислямът е проблемът

18711
Ислямът е проблемът

От всички съвременни религии, ислямът е най-проблемната. Не е, защото е най-млада по възраст. Просто такава е по същност и характер.

По света има много добри и мирни мюсюлмани, които казват едно и също нещо - ислямът е религия на любов, ислямът проповядва доброта и хармония, ислямът е човеколюбив. И това е абсолютно вярно. Доказват го българските мюсюлмани, с които от векове живеем спокойно, обединени от обичта към една и съща родина.

ПФ иска България да изгони всички, проповядващи нетрадиционен ислям

ПФ настоява всички, които проповядват нетрадиционен ислям в България, да бъдат извадени от страната. Това стана ясно от декларация от и...

Проблемът на исляма не е, че той е абсолютно и изначално лоша и агресивна религия. Не. Проблемът е, че ислямът е религия, която позволява лошо и агресивно тълкуване. Проблемът е, че има и друга страна.

Ислямът позволява да бъде тълкуван така, че в името му да се убива, да се репресира свободната воля, да се принизява ролята на жената, да се развива идеята за фанатизъм и фундаментализъм, който претендира да е "чистата и праведна" истина.

Това е страшното при исляма - че позволява да бъде тълкуван по този начин. И драмата на съвременния свят, поради която той с право се чувства заплашен, е че ислямът е изключително закостенял и не проявява никаква толерантност към идеята да се развие и усъвършенства, за да е адекватен на ценностите днес.

Защото и християнството е имало такъв период. "Залитане", при което е било не по-малко жестоко. Преди векове християнството също е позволило радикално и агресивно тълкуване и също е позволило в името му да се вършат жестокости. Гоненията срещу "езичниците", унищожаването на Александрийската библиотека от параболаните на патриарх Кирил, Кръстоносните походи... Християнството също има своята тъмна история. И също както исляма, и както всяка друга световна религия, се стреми да държи в страх и подчинение, изграждайки образа на един жесток и наказващ Бог.

Само че християнството е надживяло своите грехове и ги е оставило в миналото. Позволило си е да се развива и е допуснало да съжителства, както е редно, със свободната воля. Ако днес някой застане в центъра на Рим и се провикне "Няма Бог!", няма да последва нищо. Хората евентуално ще го изгледат със съмнение дали си е пил хапчетата. Ако това обаче се случи в центъра на Мека, Кабул или Дамаск, "атеистът" твърде вероятно ще бъде убит на място.

Парадоксите на исляма

Защо делото на Кемал Ататюрк е трън в очите на ислямистите? Как създателят на съвременна Турция промени представите за исляма през 20-...

Защото ислямът е репресивен. Той ограничава човешката същност, потиска естествената човешка природа и като резултат произвежда хора комплексирани, дълбоко неудовлетворени и агресивни. А когато нещо те принуждава да водиш война срещу себе си, изходът никога не е добър. Защото още никой не е спечелил война срещу себе си.

Преди 2 месеца Дойче веле пусна няколко материала за новата книга на египетския ислямовед Хамед Абдел-Самад, посветена на проблемите, отклоненията и нередностите в исляма, обусловени от личността на пророка Мохамед. Срещу Хамед Абдел-Самад има издадена фетва да бъде убит.

Изследванията му са изключително интересни и би трябвало да се приемат особено сериозно, защото идват от човек "отвътре" - мюсюлманин, специалист по Корана.

Той признава, че личността и примерът на Мохамед, задаващи нормите за "правилно" и "грешно" в исляма, са не просто противоречиви, те са основната причина най-младата световна религия да има солидна основа от агресия, репресия и комплекси за непълноценност, параноя и доминация.

Така че има нещо гнило в исляма и дори мюсюлманите, успели да се оттърсят от оковите на религиозните ограничения и догми, го виждат.

Мохамед и занданът на неговия ислям

Днешният ислямски свят боледува, а единственият лек е да се избави от болежките на своя пророк: самонадценяването, параноята и обидчив...

И именно това може да е единственият път към мира - образованието, критичното мислене и помощта за това милионите мюсюлмани по цял свят да посмеят да заявят, че ислямът не е абсолютен и едностранчив и в него има разделение - между доброто и лошото.

И ако помогнем на същите тези милиони мюсюлмани да се почувстват свободни и да изберат доброто в исляма, можем да се надяваме на свят, в който хора не умират и не водят битки в името на религията.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com