"Житейски въпрос": Извънземни ли живеят в МОН?

102036
"Житейски въпрос": Извънземни ли живеят в МОН?
Снимка: iStock/Guliver

Министерства у нас, които се дънят - много. Притеснително много. Не всички обаче се дънят еднакво. И не на всички издънки трябва да реагираме еднакво. Защото има сфери от обществения живот, които са по-важни от други и има последствия, които са по-тежки от други.

Така например можем да преживеем относително по-лесно издънката на регионалното министерство да пропусне да направи отбивка за Рилския манастир на магистрала "Струма". Тъпотия. Факт. Само че тази недомислица първо, не е непоправима при достатъчна воля и второ, в най-лошия случай би довела до едно 15 - 20-километрово забавяне.

Издънката на образователното министерство обаче да раздруса учебната програма на хората, на чиито плещи ще лежи държавата утре, до степен, че да се питаме дали нещо не ни правят скрита камера, е от сериозните грешки. Това е недомислица, която трайно ще навреди на следващите поколения и затова е редно да реагираме достатъчно бурно.

Естествено, тук-таме в предложенията на МОН се прокрадва логика. Не можем да сме сигурни например, че е лошо решението за преустройство на етапите на завършване на средно и основно образование. Не можем да сме сигурни и че е лошо решението световната история да се учи не в 7, а в 5 клас, да можеш вместо да смяташ до 50, да можеш до 100 и т.н. За такива неща министерството заслужава толеранс, защото най-малкото ако не се окажат те особено полезни, вероятно поне няма да навредят.

Но има други решения, които хвърлят в шок и тиха покруса всеки горе-долу нормално мислещ човек.

Например, решението в последните два класа в училище - 11 и 12 клас, да не се учи история, георграфия, химия, физика, биология и т.н. В общи линии, ще се учи само български и литература, математика и физическо. А, и "гражданско образование". Което още никой не знае какво е, но се предполага, че ще е нещо безсмислено.

Тук питането с повишена трудност е: Кой смърф в министерството смята, че двете години, в които завършващите се готвят най-усилено за кандидатстване по различни предмети и двете години, в които мозъкът им е най-развит и готов да обработва по-сложна информация (просто защото са най-големи), са годините, в които няма нужда да се учи нищо?

От МОН си мислят, че парират критиките с обяснението, че новаторските им виждания включват даване на свобода на всяко училище относително индивидуално да определя учебния си план, а за отпадналите предмети няма страшно, те могат да се изучават като избираеми. Само че от МОН услужливо пропускат да споменат нещо важно за така наречените СИП-ове - че СИП по предмет може да се сформира, само ако има достатъчно брой молби за него. Т.е., ако дъщеря ви / синът ви е решил да кандидатства с биология, както са решили още 3-4 ученици от випуска, те нямат шанс за СИП по биология, просто защото бройката 4-5 желаещи са под критерия за СИП. И тогава частните уроци не ви мърдат.

За пореден път МОН показва фундаменталното неразбиране, че проблемът с учебното съдържание не е толкова "колко и кога", а "какво" се учи.

Нужно ли е например да има толкова много часове по математика, в които всички задължително учат сложни уравнения, дискриминанти, тангенси, котангенси и тем подобни? Да знам как се извежда число пред корен по-важно житейско знание ли е от подробното устройство на човешкото тяло? Да знам как се решават алгоритми по-полезно ли е от това да знам да не пипам алкални елементи с ръка, защото взаимодействат бурно с водата? За мнозина идеята да се съкратят часовете и материала по математика е кощунствена, но тя има своите абсолютно практични доводи. И така биха се освободили хорариум часове за другите, явно "маловажни" според министерството предмети като физика и химия.

За сметка на това пък е много наложително в 10 клас да се учи музика и рисуване. Това са къде-къде по-важни предмети...

Идеите на МОН "как се пише SMS" и "отговор на житейски въпрос" може да струват милиони*

Предлагаме да отпадне и да не се организират процедури за оценяване на проекти за учебници за I – V клас, които ще се ползват за ...

И нещо друго за "избираемия" характер на тези промени. МОН не отговарят и относно факта, че без значение кой как и кога е избирал да учи нещо, когато дойде време за матури, те са по единен стандарт за съдържание. Как ще си го наваксвате, явно си е ваша работа...

Със същите липсващи аргументи са и намеренията да се орежат философските дисциплини. Явно за министерството те също са относително ненужни и безсмислени. Само че първо, философските дисциплини имат голям потенциал да са едни от малкото предмети в училище, които позволяват мислене, и второ, интересът към тях е голям. Само за справка - за последната година специалността в СУ, към която е имало най-голям наплив, е психологията. Защо и дали това правилно, е друг въпрос. Той е въпрос на висшето образование. Не на средното.

И друга глупост - идеите да се орежат и часовете по информатика и информационни технологии. По замисъл на МОН информатика евентуално ще се учи само в математическите гимназии, в другите - няма смисъл. Такива планове само доказват колко проформа се вършат реформите в образованието, без изобщо да се взимат предвид реалностите по отношение на бизнеса и пазара на труда.

IT секторът е почти единственият бурно развиващ се сектор на икономиката у нас. Той обаче изпитва критичен недостиг на кадри. България има уникалната възможност да се профилира като страна с водещ и успешен бизнес модел по отношение на информационните технологии, стига само да направи едно нещо - да улесни подготовката на повече специалисти.

И вместо МОН да се замисли как да засили компютърните науки в училище и да въведе като предмет основи на програмирането например, "умните глави" решили, че изобщо ще орежат всички такива часове! Това не просто е глупост. То е престъпна небрежност, саботираща една от редките ни възможности да дръпнем напред.

Новото училище: Как се пише sms - в 1 клас, отговор на житейски въпрос - в 5 клас

В последните дни на няколко пъти в социалните мрежи избухват бунтове срещу проектите на МОН за нови учебни планове и програми. Причинат...

Най-веселото обаче идва при плановете за 1 и 5 клас.

Просветлението в министерството е огряло, за тяхно съжаление, и най-малките. Преценено е, че първолаците имат пропуски, които трябва да наваксат светкавично, за да се подготвят за живия живот. Затова в 1 клас се въвежда предметът "Технологии и предприемачество". И напълно заслужено. На България спешно й трябват предприемачи, а е научно доказано, че най-големите предприемачи са учили предприемачество още в 1 клас. Защото след това вече е много трудно да се наваксат знанията в тази така важна материя. Да се научат да пишат и смятат вече изобщо не е основната задача на първокласниците. Те могат да понесат още отговорности. Като например тази да тръгнат по дългия път на предприемачеството... Браво на МОН!

"Умните глави" в министерството са помислили и за друг сериозен пропуск на най-малките, който в никакъв случай не може да бъде наваксан извън училище и трябва изрично да бъде включен в учебната програма. Писането на SMS-и! Това е важно умение за един малък човек и той никога не би го усвоил извън класната стая. Проблем е, че все още не е ясно какво точно ще се учи в часа по sms-ване - може би как да пишеш усмивчици и коя усмивчица е най-подходяща за случая. Неясно е и какъв ще е изпитът по sms-ване - групово спамване на телефона на учителката? Най-бърз SMS с 3 реда ченгелчета? Предстои да видим...

И за финал!

5 клас!

Първолаците ще учат технологии и предприемачество

След години очакване на нови учебни програми вчера Министерството на образованието най-после пусна за обществено обсъждане проекти за д...

В който съчинението по описание в часовете по литература щяло да се замени с... ВНИМАНИЕ... "Отговор на житейски въпрос"!

Евала.

Ама абсолютно прави са хората в министерството да смятат, че едно 11-годишно дете е напълно завършена личност с достатъчен житейски опит, за да разсъждава върху житейските въпроси. Битието, екзистенциалните човешки терзания и въпросът по-готин ли си в живота, ако имаш повече стикита с чудовища от Лидл, са проблеми, върху които 5-класниците могат да разсъждават с лекота. Защото днешните 5-класници са наясно с житейските въпроси.

От всичко това следват няколко болезнени и логични въпроса.

Извънземни ли живеят в министерството на образованието? Чужд на нашата планета разум ли им спуска тези идеи или те сами напрягат изпушили мозъци и правят голямото мазало? Никой ли не го притеснява абсолютно нищо в предлаганите промени? И основният въпрос - ЗАЩО?

Министър Танев лично настоява в 10 клас да се учи музика и рисуване

Министерство на образованието и науката публикува позицията си в отговор на протестите на учители заради свиването хорариума за часовет...

Ако извънземни държат експертите на МОН за заложници, ясно, че няма да получим отговори.

Можем обаче да направим друго. След като му ударим един сърдечен смях на глупостите за sms-ите и "житейските въпроси", да се притесним. Защото днес спорни мозъци, със спорни компетенции и мотивации, определят бъдещето на страната утре.

Образованието е еден от най-жизненоважните органи за всяко общество, за всяка нация и държава. Недомислиците в образованието не са като недомислиците по магистралите - тях не можем да ги преживеем и да ги преодолеем. Защото нанасят прекалено големи поражения.

Затова нека МОН вземе един бял лист и отговори на един "житейски въпрос" - Какво е редно да направи народ, когато някой се опитва да се подиграва с образованието на децата му?

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com