Мълчанието на политическите агнета

5840
Мълчанието на политическите агнета
Снимка: БГНЕС

Депутатите отказаха да позволят директно излъчване на дебата на първо четене по промените в Конституцията. С тези промени, евентуално, ще има разделяне на две камари на Висшия съдебен съвет (ВСС) и това би трябвало да даде независимост на съдебната ни система.

Коментар на редактора

НЕзависим да не чувам

22 септември. Денят на независимостта на България. Най-важният празник на нашата родина. Защото какво е по-важно от това, да можеш сам ...

Най-важната законова промяна в една държава не се излъчва в национален ефир. Може да я следят само тези, които имат достъп до интернет – на сайта на Народното събрание.

Освен купчината псувни, които спокойно мога да изсипя по адрес на 240-те хрантутници в парламента, ще дам пример за тези, които искат и могат да мислят – какво се случва в Гърция, когато дойде ред за политика и важен избор. Правя сравнение със съседна държава, за да не може някой празноглав устатник да философства колко е по-различно в „бяла страна“.

През миналата седмица в Гърция беше кулминацията на изборната кампания. Ако някой е забравил или не е разбрал, южните ни съседи гласуваха за нов парламент. Още през по-миналата седмица, гръцката национална телевизия ERT направи дебат с лидерите на всички парламентарно представени до момента партии. Нямаше отсъстващ политик, освен представителите на маргиналите от "Златна зора" – нито един от другите не си позволи да се направи на по-важен от бъдещето на държавата. Тук припомням какво стана на нашите парламентарни избори – нито Бойко Борисов, нито Михаил Миков, нито Лютви Местан седнаха в едно студио поне веднъж.

След големия дебат, на 14-ти септември имаше дебат само между лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас и този на „Нова демокрация“ Вангелис Меймаракис. Дебатът продължи почти три часа, като и двамата бяха прекарани през куп въпроси. Имаше и интересно правило – ако някой от двамата счетеше, че опонентът му говори неверни неща, можеше да го прекъсне и в рамките на една минута да обясни кое е невярното. Прекъсванията бяха три на кръг. Регламентът беше следният - два кръга с въпроси от шестима журналисти, като питанията бяха крайно остри, два кръга, в които Ципрас и Меймаракис си задаваха въпроси един на друг и последен кръг, в който водещият задаваше едни и същи въпроси на двамата. Нещо такова да си спомняте да се е случвало някога у нас? Само си представете как Борисов, Миков и Местан си задават въпроси - колко да е гъсто кафето ли?

Корупцията вършее, защото не се борим с нея

Какво се случва, че не работи Специализираната прокуратура, БОРКОР, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси...

Така е в нормалните държави. У нас телевизиите правят реклами как трябва да сме НЕзависими, когато гласуваме. Вместо да има представяне на идеи, има представяне на схеми за купуване на гласове – някой ако нещо е изпуснал, да се поучи и да действа. Вместо политика, имаме лъжетика – тотална. И отвреме навреме някой наглец излиза да каже как нашето море е по-чисто от гръцкото и турското – така, защото е вся и всьо. Надявам се колкото се може повече хора да имат възможността да виждат с очите си кое как е зад граница и тук. И да се намерят достатъчно хора, които да успеят по мирен път да въздействат на прогнилото ни подобие на система. Защото щом депутатите не желаят да ги видят хората, когато обсъждат промяна на най-важния закон, на основата на държавата, значи се готвят да направят поредната огромна мошенгия. Мошенгия, която никой с капка акъл не може да прости!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com