Не е виновен ислямът. Хората, които го използват, са

9215
Не е виновен ислямът. Хората, които го използват, са
Снимка: Getty Images/Guliver

Не, ислямът не е проблемът. Държавите и хората, които целенасочено го използват, за да управляват маси, са проблемът. Да, ислямът може да се тълкува по начини, според които той проповядва насилие. Но нека да не забравяме, че Корана, както всяка друга книга, се чете от хора. Образованите мюсюлмани много добре знаят какво значи тяхната религия и как се чете Корана. Необразованите или тези, които го използват, за да проповядват Джихад на меча, са наясно какво да извлекат и какво да казват на незнаещите маси.

Да, християнството също е преминало през своя тъмен период на насилие. Сега религията и църквата нямат тази власт над процеси, защото държавата и религията са се разделили преди столетия. Църквата отдавна не може да се меси в светската власт. Много мюсюлмански държави обаче по този критерий са някъде в нашето Средновековие.

Нови учебници се готвят за догодина, включително по майчин език

От следващата година ще има учебници и по три нови предмета от избираемата подготовка - по майчин език, хореография и религия. Това е з...

Може би ислямът не може да се промени и няма как да се реформира по примера на други религии. Не може обаче да обвиняваме религията, която просто обслужва определени властови кръгове с цел пълно подчинение на хора. Ислямът няма да може да се реформира, защото хората, които получават власт чрез него, не искат това да стане.

За исляма е характерно тълкуването на Корана. Тазгодишният носител на наградата „Сахаров“ за свободата на мисълта обаче е осъден, защото си е позволил да даде възможност на хората да говорят за вярата си – и да тълкуват някои неща. Раиф Бадауи е блогър от Саудитска Арабия, който е създал уебсайта "Свободни саудитски либерали" - онлайн платформа за политически и религиозни дискусии. През 2012 г. той е обвинен за обида срещу исляма. А, да, смята се, че Бадауи си е позволил да изрази съмнението, че ислямският университет "Имам Муха́ммад ибн Сау́д" се е превърнал в свърталище на терористи. В момента Бадауи продължава да бъде в затвора.

Да, може би ислямът е перфектен за страни като Саудитска Арабия. Смятам обаче, че целенасочените стремежи за контрол на масите, могат да се възползват от която и да е идеология.

След атентатите в Париж мюсюлманите, живеещи в западната част на света, призоваха да не бъдат свързвани с тероризма и че ислямът не проповядва тероризъм. Това стана и след нападението на редакцията на „Шарли Ебдо“ във френската столица в началото на годината. Въпреки няколкото десетилетия на съжителство, християните и мюсюлманите в Западна Европа явно все още не се познават. Обществата се променят и възприемат бавно.

Путин не желае текстове от Корана и Библията да се считат за екстремистки

Руският президент Владимир Путин внесе в Думата законопроект, забраняващ да бъдат считани за екстремистки текстовете от Библията и Кора...

Ние, българите, знаем какво значи ислям и кои са мюсюлманите. Не смятам, че свързваме тази религия с тероризъм. Какво обаче е страшното при грешното използване на религията - да се дадат автомати на няколко деца на по 15-16 години, които не знаят как да пишат правилно на български и да им кажат да ходят да се бият в името на Аллах. Защото е яко и така трябва. Ето това е другият проблем – освен тези отгоре, които използват религията, има и достатъчно необразовани глупаци без развити ценности, които ще се хвърлят да умират в името на Бог. Да, има и психопати сред терористите, но всички знаем за пропагандата. А пропагандата вирее на определени места при много добра организация за поддържането ѝ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com