Не щем стабилната сигурност на вечната несигурност!

5567
Не щем стабилната сигурност на вечната несигурност!
Снимка: Правосъдие за всеки

Защо не протестираме – ние по-смотани ли сме от хората в Румъния, в Сърбия ли градим отчаянието си на минали събития, като липсата на реакция (въобще не говорим за оставка) от правителството, когато започнахме да протестираме през 2013 година? Този въпрос зададе колежката ми Петя Бързилска вчера, 11 декември – денят, в който и редица съдии показаха със символичен жест, че не сме мръднали и на йота.

Коментар на редактора

Покрай съдебната реформа доубихме и самостоятелното мислене

Голямата драма на демокрацията се прояви за пореден път вчера – колективната безотговорност за съдебната реформа. Винаги е много...

Няма какво да се лъжем – протестът срещу вида на съдебната реформа, поднесен ни на 9 декември, е нищожен. Пряко сили се събират около 500 души – идете и вижте. Това не е лятото на 2013 година – категорично.

И защо да е, всъщност? Какво промени протестът? Пременил се Илия, погледнал се – пак СЪС тия. Пак Прасчо весело помахва с опашка и не се плаши от Коледа, пак Тиква сипе завети като белени семки, пак Цаца се прави на кит, ама не е.

Един тон празни приказки се издрънкаха за три дни, тук-там и доста истини. И какво от това – само приказки са. Резултатите НЕ ГИ ВИЖДАМЕ! А те са ясни – най-бедни сме в ЕС. Дреме ми на шишарките – и на двете, че премиерът на Бавария дошъл в България, че нашият „пръв държавен мъж” осигурява всекидневно работа на една фабрика за лентички – жизненият стандарт НЕ СЕ подобрява, нервите само се УВЕЛИЧАВАТ!

Затова на хората им е писнало. Те искат бързо решение, сега – веднага! С протести може и да стане, но ще стане за много дълго време – десетилетия наред. А егоизмът на всеки един от нас не позволява да посветим живота си на такова дело – с мирна еволюция да стигнем до просперитет. И има само два начина – или с камъни и дървье, или чрез примера на някой от презряната ни политическа класа, който да даде някаква надежда. И да ни дава нова надежда, че вървим напред - често, за да не си мислим за камъните и дървьете. Надежда с дела, не с думи. На думи се наслушахме и ни се повръща.

Лаф да става

"Топлофикация" издоява свои длъжници, като ги осъжда без те да разберат и им натрупва към сметката и хонорари за юристконсулти. Това за...

Ако днес ДСБ реши да се махне от „стабилната безизходица”, ако го направят като партия, може и да повярвам, че ще има достатъчно голяма политическа сила, достатъчно овластени хора, които да ни поведат по дългия и труден път към правова държава. Иначе – няма начин. И колкото и да съм отчаян, дълбоко ще вярвам – който сменя свобода и надежда за сигурност, накрая губи и двете. Защото когато в кацата с мед сложиш лъжичка говна, получаваш каца с говна, а не каца мед плюс една лъжичка!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com