Нека променим модела на делегирани бюджети, вместо да криминализираме "нелегалните ученици"

6159
Нека променим модела на делегирани бюджети, вместо да криминализираме "нелегалните ученици"
Снимка: БГНЕС

Нелегалното записване на нелегални ученици е престъпление и то трябва да бъде криминализирано. Това заяви в ефира на bTV министърът на образованието Тодор Танев. Танев отново подчерта, че борбата с „мъртвите души” ще бъде една от основните теми в дневния му ред.

Коментар на редактора

Поредната ненормална учебна година

Както миналата година, така и сега, отново по коридорите на Образователното ведомство се усеща полъхът на поредната учебна година, коят...

Питайте, когато искате от занимаващите се с образование, и няма да има човек, който да не обвинява въвеждането на делегираните бюджети за проблемите в образованието. Третирани като глава добитък, за който получават субсидия, учениците са оставени на произвола на съдбата. Те не биват учени, те биват гледани, буквално, и толерирани по всякакъв начин.

Според сегашния механизъм на определяне на учителските заплати единствено директорът може да вземе решение за увеличението им. Министерски съвет може да увеличи размера на бюджета на училищата чрез увеличение на единния разходен стандарт или така да се каже сумата за годишна издръжка на едно дете в даден вид училище. От своя страна Министерството на образованието (МОН) може с наредба да определя минималните основни възнаграждения за младши учител, учител, старши и главен учител.

В момента вместо да се мисли за отмяна, обновяване или оптимизиране (както искате го наречете) на този модел, се мисли за криминализиране на "мървите души" в училище. При положение, че се смята, че първопричина за тяхното появяване е именно въвеждането на делегираните бюджети. Има безброй примери за училища с по една паралелка на клас, за професионални гимназии, в които се преподава устройство на танк от 45-та година, за смесени часове на 1-ви и 3-клас в малките населени места, защото няма ученици... Всичко това се прави, за да се държат едни училища на изкуствено дишане и едни хора на работа. И така нашите ученици водят в класации за функционална неграмотност. Защото учителите са натоварени и немотивирани да преподават добре, а учениците усещат, че каквото и да направят ще минат и завършат „успешно“.

"Делегираните бюджети са най-големия грях в образованието. Те превърнаха учителите в зависими от учениците. Никой няма политическа воля да промени системата", коментира миналата седмица в Добрич председателят на Съюза на българските учители Янка Такева. За пореден път някой говори, никой не слуша.

Отново на училище: Учебници или компютри?

Помните тежката ученическа чанта, фрашкан с учебници. А и да не помните е достатъчно да погледнете раницата на детето ви. Сега положени...

Сега Министерството в лицето на министъра на образованието иска наказателна отговорност за появата на училищата „фантоми". Но така вместо да се променя системата към по-добро, ще се търси лична отговорност на няколко души, които в най-голяма степен злоупотребяват с нея. И какво? Ще започнат да се водят дела от страна на МОН и ангажират ресурси за образуване на досъдебни и съдебни производства? И ще започнат пак да се харчат едни държавни пари вместо да се тръгне в другата посока – премахване или промяна на делегираните бюджети, за което вече от толкова години се говори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com