Паси, паси, народе поробени

7082
Паси, паси, народе поробени
Снимка: Getty Images/Guliver

Бях поканена в сутрешния блок на bTV да говоря за агресията в училище и политиките на МОН за превенция. В студиото темата беше подменена с друга, много актуална – предложенията за нови учебни програми. Това сподели пред Actualno.com зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Коментар на редактора

История корупционобългарска

ВСС е изчерпал доверието, с което се ползваше в обществото. Това беше лайтмотивът на декларацията на ГЕРБ и Реформаторския блок с искан...

След като в продължение на седмица успяхме да видим подмяна на „турското робство” със „съжителство” в изречението "Дават се примери за съжителство между традициите на християни и мюсюлмани във всекидневието: празници и обичаи, жилище, облекло, храна", защо пък да не вземем да си направим и ние една спекулация – като една авторитетна телевизия.

Да поставим основните - според справка в Имотния регистър, магнатът Делян Пеевски е закупил новопостроената сграда на "Би Ти Ви Медиа Груп". Същият многократно е попадал в полезрението на медиите, които не са му подчинени, като незаобиколим фактор в съдебната система. За последно низвергнатата Румяна Ченалова разкри, че ключови магистрати първо минават за одобрение при Пеевски, преди да влязат в съдебната ни система.

И така – КАКВО значимо събитие по план трябваше да се случи през миналата седмица? Разбира се редовната оценка на Европейската комисия колко сме напреднали в борбата с корупцията и с честността в съдебната система. КОЙ имаше интерес да не се вторачваме толкова в поредната европейска оценка, че не ставаме и за чеп за зле? Дори Spiegel му повтори името - нали на себе си не вярваме, поне на германците да повярваме.

Удобно точно в този момент, точно от медия, чиято нова сграда е купена от Пеевски, тръгна скандалът "турско робство". Използвани бяха всички психологически трикове – дори деца, рецитиращи възрожденски произведения. И вместо дебатът да бъде насочен защо отпада някое произведение за сметка на друго, какво се цели с промяната, какво променя тя в образованието, какви качества трябва да се развият при децата с тези промени, подпалихме точно за това, което дори го няма в програмата – отмяната на турското робство.

Жалкият плач за образованието дразни отвратително!

Ще отпадат от учебната програма знакови за българския дух, бит и култура произведения като "История славянобългарска", "Хубава си моя г...

Всички тези знаменити възрожденски личности, които се втурнахме да защитаваме, под една или друга форма са искали свобода на мисълта. Най-експресивен е Левски: "Мечтая за чиста и свята република, в която и българи, и турци, арменци, и гърци ще живеят равни пред законите". Е точно тази мечта на Апостола на свободата сега я няма за България. Вместо това си имаме КОЙ – отгледахме си го, храним си го, поим си го. А свободата ни седи в ъгълчето, забравена от всички. Важното е хляб и зрелища да има – като няма хляб, поне да са зрелища. До следващия път!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com