Референдумът на Слави - възможност да убием ламята

12354
Референдумът на Слави - възможност да убием ламята

Всеки референдум, зад който стои граждански импулс, е добър.

Изобщо не е нужно да харесвате Слави Трифонов. Изобщо не е нужно да сте "за" всички въпроси, които е формулирал. Ако нещо е добро, кой стои зад него би трябвало да е по-маловажен въпрос.

Дали Слави преследва нещо, дали одобрявате политическите му коментари и пристрастия, са отделни казуси.

Важното в случая е едно - 670 000 души заявиха с подписите си, че искат да изразят мнение. Стотици хиляди българи се вдигнаха и преодоляха безумните законови изисквания, написани с единствената цел организирането на референдуми в България да е почти невъзможно. Почти.

Е не стана. Самият факт, че толкова чудовищно много хора се активизираха, говори много. Защото това не е партиен референдум, в който подписи се събират под строй. 670 000 обикновени българи направиха крачка пред останалите и решиха, че искат да кажат нещо. А когато народът реши, че иска да каже нещо, никой няма правото да излиза срещу него, да му пречи, да го мачка, да го лъже и да го предава. Български проклятия - много. И всички да стигнат оня, който се изправи срещу народа си, защото иска да му запуши устата и да прекърши устрема му.

Само в определени случаи не се дава възможност да изпълняваме исконната си функция - на суверен, от който зависи всичко и който взима решенията - на избори, на протести, на референдуми. Да пропуснем подобна изключителна възможност би означавало сами да плюем върху надеждите си нещата да се променят към по-добро.

Много хора не разбраха защо е хубаво този референдум да се състои. За щастие обаче, достатъчно много разбраха. Сега обаче има още две усилия, които е нужно да направим.

Първо, да окажем достатъчен натиск, за да не бъдат подписката и референдумът манипулирани. Защото ние прекрасно знаем къде живеем. Живеем в държавата, в която законът значи много малко. Престъпленията, извършени по отношение на предишния референдум, са прекалено скорошни, за да сме ги забравили.

Прекалено безумно звучи опасението, че ГРАО ще обяви над 270 000 подписа за невалидни, за да не може автоматично да се проведе референдумът. Само че ние сме се нагледали на достатъчно безумия. И знаем, че у нас всяко безумие е напълно възможно. Защото управляващата върхушка е толкова нагла, цинична и самозабравила се, че няма страх от народа. И това е първото, което трябва да променим, ако искаме да живеем по-добре. Не трябва да позволяваме и каквато и да е промяна и редакция на въпросите. Защото изметта в Народното събрание има вече опит в орязване и променяне на въпросите за референдум. И ако този път опитат същото и успеят, вината пак ще е наша, не тяхна.

Второто усилие, ако оптимистично приемем, че тези, от които зависи да има референдум, не успеят да изиграят мръсните си игри, и по чудо референдум е такъв, какъвто го е поискал народът, наистина има, е масовото гласуване. Защото, както се досещате, онези, които са правили законите с цел да няма референдуми и резултатите от тях да не важат, са заложили и високи прагове на активност, за да бъде допитването валидно. Та това трябва да направим, ако референдумът се състои. Да гласуваме яростно, масово, агресивно. Това е най-убийствената атака срещу политическата мафия у нас. Най-големият ѝ кошмар. Хората да започнат да се държат като такива, каквито са всъщност - господари и работодатели на политиците. С един референдум можем да отрежем няколко глави на ламята, която изпива силите на България от години. И нея ще я заболи. Много ще я заболи.

Слави за референдума: Кой е тоя, който ще застане на мястото на Бог, и ще каже, че вие не съществувате?

Над 673 000 подписа внесе в парламента Инициативният комитет на "Шоуто на Слави" за провеждане на референдум за промяна на политическат...

Далеч не е задължително да гласувате "За" всички предложения в референдума. Гласувайте "Против", където смятате. Но самият факт, че ще имаме възможност да заявим това, което искаме, е неоспорим и бихме били глупаци, ако го изпуснем.

Политическата мафия ще направи всичко възможно референдум в оригиналния му вид да няма. Защото политическата мафия се крепи на това народът да е потиснат, смачкан и мълчалив. Политическата мафия е свикнала да решава за народа, противно на естественото - народът да решава за мафията. Затова ще лъжат за подписите и ще променят въпросите.

Първо, ръцете да изсъхнат на всеки, дръзнал да подкрепи промяната на формулираните въпроси.

И второ, стига сме одобрявали положението си на глупаци. С един удар можем да разклатим много сериозно модела "КОЙ?". Да, няма да го съборим, но това може да е първата крачка от един дълъг път, в който накрая да излезем победители. Това е абсолютно възможно. И не е сложно. Става с полагането на един подпис и с пускането на една бюлетина.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com