Реконструираха лицето на мъж от Стоунхендж

17349
Реконструираха лицето на мъж от Стоунхендж

Стоунхендж е загадъчно място, което привлича хиляди туристи от цял свят и пленява любопитните със своето мистериозно минало. Съществуват различни теории за предназначението и ролята на каменния обект, но редица тайни на монумента остават неразкрити. Сега учените разкриват други интересни факти, свързани с каменния кръг в Солсбъри, Англия.

Специалистите вече знаят как е изглеждал един от живеещите в местността мъже, съществувал 500 години преди построяването на Стоунхендж.

Тайната на Стоунхендж е разгадана. Наистина ли?

Организацията „Английско наследство” съобщава за откриването на „последния елемент от главоблъсканицата”, който...

Учените успели да реконструират лицето на древния англичанин, използвайки за основа скелет, открит през 60-те години на XIX век. Мнението на специалистите е, че човекът е живял преди около 5500 години. Самата реконструкция била извършена с подкрепата на English Heritage.

След извършен анализ на костите на мъжа, специалистите успели да установят на каква възраст е починал той. Според получените данни, човекът е бил между 25 и 40 години, съобщава New Scientist.

На базата на тази информация изследователите определили дебелината на кожния слой и мускулите на лицето.

Тези данни били използвани при създаването на максимално близко до реалността макетно копие на англичанина. Самото то вече може да бъде видяно от туристите, посещаващи Стоунхендж.

Геномът на неандерталците разкрива кръвосмешение и междувидово кръстосване

Дребна кост от пръст на крака на неандерталка, живяла преди около 50 000 години, разкрива кръстосването на няколко родови линии ранни х...

От какво точно е умрял древният жител на местността – учените засега не могат да кажат със сигурност. Те обаче съобщават, че са открили следи от две рани на краката на човека. Анализ на зъбния емайл пък показва, че родом той по-скоро е от района на съвременен Уелс. В Стоунхендж се е заселил, когато е бил на възраст около 3 години.

Района на съвременен Уелс съвсем не е случайно място, когато става дума за Стоунхендж. Учените са на мнение, че точно от там са били взети камъните, от които е построено древното съоръжение.

Реконструираното лице на човека от Стоунхендж може да видите на видеото към статията.

Стоунхендж е най-известният кромлех в света. Диаметърът му е 100 метра, като самото каменно съоръжение датира от 24-21 век преди новата ера. Според една от най-известните теории, Стоунхендж е служел за астрономическа обсерватория, като построяването му е свързано най-вече с лятното слънцестоене.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com