Всяка новина за отслабването на ДПС е добра

5226
Всяка новина за отслабването на ДПС е добра
Снимка: БГНЕС

В България, естествено, на социологията винаги трябва да се гледа с подозрение. Още са много пресни спомените за това как почти всички социологически агенции се бяха продали и с в крайна сметка неуспешните си опити за манипулации, стигнаха до там да не познаят абсолютно нищо от реалните изборни резултати. С този си избор - парите пред професията, те сложиха много голям и много плътен кръст на доверието, ако изобщо го е имало, към себе си.

Затова сега е абсолютно нормално и даже абсолютно задължително да се съмняваме във всяко тяхно "проучване".

И все пак, някои неща правят впечатление напоследък. И ако излязат верни, ще има големи размествания в пластовете на българския политически живот.

Последните социологически проучвания очертават една чакана от много време тенденция - отслабване на ДПС. Скорошен сондаж дава нищожните 0,2% разлика между ДПС и Реформаторския блок, а друг дори се осмели да посочи, че Реформаторите ще бъдат трета политическа сила, а ДПС минава на безпрецедентното четвърто място.

Факт е, че тези теории могат да се проверят само по един начин - на парламентарни избори. И поради тази причина следващите такива избори ще са едни от най-интересните от години.

В твърдението, че ДПС губи позиции, има много резон. Разцепването на партията и отделянето на Местан резонира много надълбоко в електоралните пластове на ДПС. Можем само да се надяваме, че гласовете за партията на Доган ще се разделят поне между двете формации. Защото това би било началото на краха на ДПС. А такова нещо българите, които обичат страната си и които искат да видят мафията ликвидирана, чакат отдавна.

Вече са много явни индикациите, че изселническите организации в Турция клонят към Местан. Което е отново чудесна новина. Изобщо, всяка новина за разкол и отслабване на ДПС е чудесна. Дори само ако изселниците се насочат към ДОСТ, а българските мюсюлмани останат и този път верни на Доган, резултатът ще е достатъчно отчетлив. Защото досега ДПС трупаше сериозни проценти именно от гласовете на българите в Турция. И ако този канал бъде прекъснат, парламентарното представяне на ДПС ще е много по-слабо.

Доган: Няма да се връщам, защото ДПС не е в криза

ДПС не е в криза, затова няма да се върна като оперативен председател на партията. Това е заявил почетният председател Ахмед Доган пр...

Ако пък Доган, в близко обозримо бъдеще, реши да използва влиянието си, за да бъде елиминиран факторът на изселническия вот, ако той вече не е в негова полза, резултатът ще е същият.

А едно по-слабо ДПС, с по-малко депутати, с по-малко кметове и областни управители, е абсолютното условие България да има шанс да започне да се освобождава от олигархията и всички нейни сателити във властта.

Затова, нека се надяваме, че този път социолозите ще познаят.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com